Oorlog in de media: Brave Little Belgium

De VRT heeft zich geëngageerd om een belangrijke rol te spelen in de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Zo kon u vorig jaar de documentairereeks 'Brave Little Belgium' op Canvas volgen. Deze reeks is nu beschikbaar op DVD.

Naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog zijn er talloze publicaties verschenen. Hierover bericht FARO geregeld via zijn WOI-pagina. Minstens even belangrijk voor de beeldvorming is natuurlijk de manier waarop de media inzet op de Groote Oorlog. Zeker de VRT heeft zich geëngageerd om een belangrijke rol te spelen in de herdenking.

Sinds 2014 berichten de VRT-redacties geregeld over de talloze herdenkingsprogramma’s, artistieke initiatieven en evenementen. Met speciale programma’s wil de openbare omroep ook zelf actief bijdragen tot de herdenking. Een van deze programma’s was de vierdelige documentairereeks 'Brave Little Belgium'. Dit was de allereerste documentaire die het volledige Belgische verhaal belichtte, van augustus 1914 tot november 1918. De serie behandelt de oorlog in al zijn aspecten: burgerlijk, militair, de bezetting, technische en medische ontwikkelingen, vluchtelingen … Ze toont de impact van de oorlog op de moderne maatschappij en vertelt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog op een hedendaagse manier, onder meer met de hulp van drones voor luchtbeelden en 3D-animatie.

Brave Little Belgium is gepresenteerd door Sophie De Schaepdrijver en geschreven en geregisseerd door Mark De Geest. Meer informatie over de reeks vindt u hier.

Meer informatie over de herdenkingsinitiatieven van de VRT vindt u hier.

Gregory Vercauteren
Eerste Wereldoorlog
100 jaar Groote Oorlog