Nieuwe erfgoedcel van start: Land van Dendermonde

Sinds 1 juni 2012 is de erfgoedcel Land van Dendermonde actief. Ze ressorteert onder de Projectvereniging Cultuurdijk, een intergemeentelijk samenwerkingsverband van negen gemeenten waarmee de Vlaamse Gemeenschap eind 2011 een cultureel-erfgoedconvenant heeft afgesloten. De nagelnieuwe erfgoedcel wordt bemand – of liever bevrouwd – door twee kersverse coördinatoren: Stefanie Audenaert en Maartje Van der Laak.

Onder het cultureel-erfgoedconvenant met Cultuurdijk vallen negen gemeenten: Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele. Dit werkgebied komt grosso modo overeen met het historische Land van Dendermonde; een aanzienlijk geografisch territorium, met diverse lokale identiteiten. De erfgoedcel Land van Dendermonde wil een band scheppen zonder dat deze gemeenten (groot of klein) hun eigenheid verliezen.

De erfgoedcel Land van Dendermonde heeft alvast veel plannen, goesting en ambitie om, samen met de betrokken diensten en actoren, een bijkomende dynamiek te genereren in het lokale cultureel-erfgoedveld. Zij wil erfgoedzorgers ondersteunen, uitwisseling van kennis en ervaring stimuleren en inspirerende en gemeenschapsvormende cultureel-erfgoedprojecten realiseren. Tegelijk wil zij een aanspreekpunt en bruggenbouwer zijn, over de grenzen van gemeenten, sectoren, opinies en interesses heen. De erfgoedcel gaat de uitdaging aan om een zo breed mogelijk publiek bewust te maken van de waarde van cultureel erfgoed en ervoor te zorgen dat de toekomst van dit cultureel erfgoed gevrijwaard wordt.

De volgende maanden zal deze erfgoedcel vooral het erfgoedveld binnen de negen gemeenten verkennen om zo een duidelijk beeld te krijgen van wat er leeft en waar de noden zitten. Verder zet de erfgoedcel dit jaar nog de lijnen uit van haar inhoudelijke werking, met de aanzet voor een aantal [meerjarige] thematische projecten (Feest!, Wereldoorlog I), een beeldbank, erfgoedtoerisme en -educatie en het uitwerken van een visie rond collectievorming, behoud, beheer en registratie. Ook wil de Erfgoedcel Land van Dendermonde een subsidiereglement uitwerken voor lokale projecten en publicaties.

Heeft u vragen over deze erfgoedcel of over het cultureel erfgoed van Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen of Zele? Aarzel dan niet om de erfgoedcoördinatoren Stefanie Audenaert en Maartje Van der Laak te contacteren!

Contactgegevens
Erfgoedcel Land van Dendermonde, Nijverheidsstraat 3, 9200 Dendermonde

Stefanie Audenaert: saudenaert.erfgoedcel@dendermonde.be, +32 (0)471 21 77 27
Maartje Van der Laak: mvanderlaak.erfgoedcel@dendermonde.be, +32 (0)471 41 64 94

Gregory Vercauteren