Meer dan 6.000 foto’s over 'de Groote Oorlog' online

Het Rijksarchief heeft zopas meer dan 6.000 foto's over de Eerste Wereldoorlog online gezet. Alle aspecten van 'de Groote Oorlog' komen aan bod: de invasie, de militaire operaties, de collaboratie- en weerstandsnetwerken, de bevrijding, de overwinningsceremonies en de eerbetuigingen aan de oorlogsmartelaren … U kunt alle beelden ontdekken via de zoekwebsite van het Rijksarchief.

De zeer rijke en diverse fotocollectie over de Eerste Wereldoorlog werd gevormd door een grootschalige inzamelingsactie onmiddellijk na de oorlog. Vandaag kan iedereen deze buitengewone collectie online bekijken, dankzij het inventariserings- en digitaliseringswerk dat eind 2014 werd ingezet. Het Rijksarchief digitaliseerde de voorbije jaren overigens niet alleen foto’s, maar ook andere documenten over de Eerste Wereldoorlog. Zo kunt u 80.000 documenten raadplegen over bijvoorbeeld de Raad van Vlaanderen (een collaboratieorgaan dat in 1917 werd opgericht door de activisten) en de Patriottische Diensten (het geheel van verzets- en inlichtingennetwerken, tijdens de oorlog actief in België).

Praktisch

Om online archieven te kunnen raadplegen, heeft u een account nodig. Klik hier om u te registreren. De beschrijvingen van de foto's zijn (voorlopig) enkel in het Frans, de taal van de auteur (Pierre-Alain Tallier), beschikbaar. Meer informatie vindt u op de website van het Algemeen Rijksarchief.

Gregory Vercauteren