Lokaal erfgoed boven in Oost-Vlaanderen. Erfgoedprijs en inspiratiedag

Op dit moment zijn er in Oost-Vlaanderen twee initiatieven die lokaal erfgoed in de kijker zetten. Zo is er de Provinciale Erfgoedprijs 2016. De Heemkundige Kring De Twee Ambachten heeft deze prijs gewonnen voor 'Den Broaven goad uit', een project over de Eerste Wereldoorlog. Dit project is natuurlijk slechts een van de vele inspirerende lokale erfgoedpraktijken in Oost-Vlaanderen. Een mooi overzicht krijgt u op een inspiratiedag op 24 september in Gent. Deze dag is dan weer een initiatief van het STAM en de erfgoedcellen in Oost-Vlaanderen.

Provinciale prijs

Met de Erfgoedprijs wil de provincie Oost-Vlaanderen voorbeeldige erfgoedprojecten bekronen, waarbij zowel originaliteit als publieke impact belangrijk zijn. Voor deze editie waren er 24 inzendingen. De vakjury koos voor het project 'Den Broaven goad uit', omdat het een originele bijdrage leverde aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Daarbovenop werd er massaal geparticipeerd aan het project. Het project is een initiatief van de Heemkundige Kring De Twee Ambachten uit Assenede (Meetjesland). De prijs is goed voor 5.000 euro.

Inspirerend erfgoed

Wilt u zich laten inspireren door meer lokale erfgoedpraktijken uit Oost-Vlaanderen? Kom dan op zaterdag 24 september naar de inspiratiedag in het STAM. De inspiratiedag is een initiatief van de erfgoedcellen in Oost-Vlaanderen en het STAM. Aan verschillende tafels stellen diverse Oost-Vlaamse verenigingen inspirerende projecten voor, waarna er meteen ruimte is voor vragen en gesprek. U kunt er kennismaken met een breed en divers aanbod van lokale projecten. 'Den broaven goad uit' komt er aan bod, maar evengoed een crowdfundingproject van een heemkundige kring, een GPS-spel van een onderwijsinstelling tot een erfgoedwandeling gewijd aan Luc De Vos. De rode draad is dat het allemaal projecten zijn met een overwegend lokale inslag, voor en door vrijwilligers. Kortom: bent u op zoek naar inspiratie voor uw eigen lokale erfgoedwerking? Aarzel niet en schrijf u in voor deze dag. Natuurlijk staat deze dag ook open voor deelnemers van buiten de provincie Oost-Vlaanderen.

Meer weten?

Meer informatie over de Provinciale Erfgoedprijs vindt u op www.oost-vlaanderen.be. De prijs is een initiatief van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Meer informatie over de inspiratiedag vindt u hier. De dag is een initiatief van de erfgoedcellen Denderland, Land van Dendermonde, Leie Schelde (POLS), Meetjesland (COMEET), Viersprong en Waasland en het STAM, Stadsmuseum Gent. Ook FARO is mee partner van deze inspiratiedag.

Gregory Vercauteren