Kusterfgoed begint aan een nieuw verhaal

Op 20 april stelde Kusterfgoed zichzelf voor in Oostende. Dit intergemeentelijk samenwerkingsverband heeft sinds begin 2015 een cultureel-erfgoedconvenant met de Vlaamse Gemeenschap. Een erfgoedcel is er nog niet, maar het bestuur lichtte alvast zijn plannen en ambities toe.

Kusterfgoed is een intergemeentelijk samenwerkingsverband van vier kustgemeenten: Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge. In april vorig jaar diende het een aanvraag in voor een cultureel-erfgoedconvenant. Eind 2014 besliste de Vlaamse Gemeenschap om deze aanvraag goed te keuren. Dit betekent dat Kusterfgoed jaarlijks zo’n 247.000 euro krijgt om een lokaal cultureel-erfgoedbeleid uit te voeren.

De voorstellingsavond in Fort Napoleon illustreerde dat Kusterfgoed al een stevig draagvlak heeft én dat de verwachtingen hooggespannen zijn. De zaal zat bomvol, met liefst 150 lokale erfgoedwerkers, cultuurambtenaren en lokale beleidsmakers.

De gemeentebesturen gaven op deze avond vooral toelichting bij het doel van het cultureel-erfgoedconvenant. Kort samengevat betekent zo’n convenant dat de betrokken gemeentes zich, met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, volop engageren voor het cultureel erfgoed op hun grondgebied. Ze koesteren het, willen ervoor zorgen/borgen, het draagvlak ervoor vergroten en lokale erfgoedspelers ondersteunen, versterken en met elkaar laten samenwerken.

De eerste grote stap bestaat nu in de aanwerving van personeel van de erfgoedcel. Deze procedure loopt nog. De bedoeling is dat binnen enkele maanden een deskundige en een coördinator aan de slag gaan en zo het bestuur helpen om zijn ambities te realiseren.

Inmiddels kunt u Kusterfgoed bereiken via info@kusterfgoed.be.

Gregory Vercauteren