Kempense klaprozen vallen in de prijzen

De provincie Antwerpen kent de jaarlijkse Prijs Geschiedenis & Volkskunde in 2015 toe aan Herman Sterckx, coördinator van het project Kempense Klaprozen. Met dit project geven jongeren en deskundigen samen een verhaal en gezicht aan de WOI-soldaten uit de Kempen. Het provinciebestuur wil met deze prijs van 2.500 euro graag bijdragen tot een succesvolle voortzetting en uitbreiding van het initiatief.

Het project Kempense Klaprozen ontstond toen leerkracht Herman Sterckx in 2011 met enkele collega’s werkte aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De erfgoedcel k.ERF zette haar schouders onder het initiatief. Zo groeide het uit tot een groot, intergemeentelijk onderzoeksproject dat de verhalen van omgekomen lokale helden uit de provincie tot leven brengt. Leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar werken hiervoor samen met lokale heemkundigen, erfgoedcellen, oorlogsexperts en bovenlokale archiefinstellingen. De verhalen, geraadpleegde bronnen en beeldmateriaal kan iedereen bekijken op www.kempenseklaprozen.be.

De jury loofde 'Kempense Klaprozen' voor zijn brede en diverse invulling. Het project stimuleert jongeren om aan wetenschappelijk onderzoek te doen en treedt ver buiten de grenzen van de eigen kern en de eigen sector. Het inspireert bovendien anderen om ook aan de slag te gaan met het thema. Zo gebruiken verschillende bassischolen Kempense Klaprozen om hun lessen uit te werken. “Kempense Klaprozen vormt ondertussen een echte brug tussen generaties en belooft ook in de volgende jaren van de herdenking van WOI nog mooie resultaten op te leveren”, aldus de jury.

Laureaten 2015

Voor de editie 2015 van de prijs werd een open oproep gelanceerd. Dit resulteerde in 46 inzendingen. Daaruit selecteerde de jury een shortlist van vijf laureaten. De winnaar werd uiteindelijk Kempense Klaprozen, maar de jury wil ook de andere initiatieven vermelden:

 

Gregory Vercauteren
provincie Antwerpen
100 jaar Groote Oorlog