Julie Devlieghere wint Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog

Julie Devlieghere (UGent) is de winnaar van de Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog. De historica kreeg de onderscheiding en bijhorende geldprijs van 1.000 euro voor haar onderzoek naar diefstal tijdens de Eerste Wereldoorlog. De jury loofde de scriptie als "een sterk gedocumenteerd onderzoek dat een genuanceerd licht werpt op de diefstallenplaag die tijdens de oorlog woedde."
 
België kampte tijdens de Eerste Wereldoorlog met een verdubbeling van het aantal (vervolgde) diefstallen. De hogere kringen zagen daarin het bewijs dat de oorlog voor een moreel verval bij de Belgische bevolking zorgde. Die stelling weerlegt Devlieghere met haar studie: "Dat beeld van een losgeslagen bevolking klopt niet. De oorlog leidde heus niet tot een teloorgang van het normbesef, maar je merkt wel dat de morele normen door de oorlog verschoven. Daardoor veranderde ook de kijk op diefstal."
 
Met de Scriptieprijs bekronen Scriptie vzw en het Departement internationaal Vlaanderen sterke thesissen over de Eerste Wereldoorlog. De jury loofde de scriptie van Julie als "een sterk gedocumenteerd onderzoek dat een genuanceerd licht werpt op de diefstallenplaag die tijdens de oorlog woedde."

Voor FARO is Julie Devlieghere geen onbekend gezicht. In het najaar van 2014 liep zij een stage bij FARO en schreef zij enkele artikelen voor onze blogpost over de Eerste Wereldoorlog.

Bron: Eos

Gregory Vercauteren
Eerste Wereldoorlog
100 jaar Groote Oorlog