Jean-Pierre Falise uit Oostende wint Jozef Weyns-eremerk

Tijdens de Heemdag, de jaarlijkse studie- en ontmoetingsdag van Heemkunde Vlaanderen, werd het Jozef Weyns-eremerk uitgereikt. Deze prijs ging naar Jean-Pierre Falise uit Oostende, voor zijn jarenlange inzet voor heemkunde.

Jarenlange inzet

"Jean-Pierre is een heemkundige in hart en nieren", zegt Fons Dierickx, voorzitter van Heemkunde Vlaanderen. "Naast zijn inzet in De Plate blies hij in 2000 met enkele vrijwilligers het Herdenkingscomité Paster Pype nieuw leven in. Hij is er nog steeds voorzitter-penningmeester van. Momenteel is hij ook nog actief binnen het Sociaal Centrum Oostende en de Vereniging Vrienden Mu.Zee Collectie Stad Oostende. In 2010 werd hem, als erkenning voor zijn engagement, zijn brede culturele en sociale bewogenheid en de jarenlange inzet en promotie voor de lokale geschiedenis en cultuur, de Prijs van de Cultuurraad van de stad Oostende toegekend."

Rond de eeuwwisseling zette Jean-Pierre ook de stap naar het provinciale niveau. Sinds 1997 is hij bestuurslid van de provinciale koepel Heemkunde West-Vlaanderen, waarvan hij al zeer snel penningmeester werd. "Door zijn veelzijdig werk als heemkundige en als mens zorgt hij er immers voor dat het lokale erfgoed wordt bewaard als geheugen voor de lokale samenleving, iets wat elke kern, hoe groot of hoe klein ook, samenbrengt en samenhoudt!", aldus Fons Dierickx.

Eremerk

Het Jozef Weyns-eremerk werd in 1984 ingesteld als eerbetoon aan dr. Jozef Weyns, eerste conservator van het Openluchtmuseum Bokrijk en vierde nationaal voorzitter van het toenmalige Verbond voor Heemkunde. Het wordt uitgereikt aan iemand die zich op het vlak van de heemkunde uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt.

Heemdag in Izegem

Het eremerk werd plechtig uitgereikt tijdens de Heemdag in Izegem. Aan de Heemdag namen zo’n 200 heemkundigen van over heel Vlaanderen deel. Het centrale thema was ambachten.

Bron: Heemkunde Vlaanderen

Gregory Vercauteren