Impulsen voor erfgoed in Limburg: provincie Limburg subsidieert zestien projecten

Het Limburgs provinciebestuur heeft besloten om zestien erfgoedprojecten een subsidie toe te kennen, goed voor een totaalbedrag van 133.250 euro. Via deze subsidies wil het provinciebestuur het Limburgse erfgoed nieuwe impulsen geven en het belang ervan aanstippen. Gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: “Limburg is rijk aan erfgoed. We vinden het belangrijk om lokale organisaties in de provincie een financiële ondersteuning te geven om erfgoed op een creatieve en inspirerende manier toegankelijk te maken. Deze bijdrage versterkt de slagkracht van deze regionale spelers in het erfgoedveld.”

Projectsubsidies erfgoed

Jaarlijks kunnen erfgoedorganisaties en erfgoedgemeenschappen subsidies aanvragen binnen het provinciale subsidiereglement 'Projectsubsidies voor erfgoed in Limburg' voor projecten die inzetten op de zorg, het onderzoek en de ontsluiting van erfgoed in de provincie Limburg. In zijn persbericht brengt het provinciebestuur twee van de goedgekeurde projecten onder de aandacht:

  • Genck, station d'artistes
    Het museum Emile Van Doren in Genk verbindt landschapsschilderkunst met de natuur in de omgeving. De stad Genk wil, samen met het museum, een erkenning verwerven als kunstenaarskolonie binnen het Europese netwerk EuroArt. In de 19e eeuw zakten immers heel wat kunstenaars naar Genk af om het heidelandschap te schilderen. Een van de stappen richting deze erkenning is het project 'Genck, station d’artistes (1840-1940)'. Dit project behelst een tentoonstelling met publicatie over Genk als kunstenaarsoord.
  • Psychiatrie & samenleving
    In 2017 bestaat het psychiatrisch ziekenhuis Asster 175 jaar. vzw Asster grijpt deze verjaardag aan om een reeks sensibiliserende en destigmatiserende activiteiten te organiseren. Het project omvat het archiveren van patiëntendossiers, een tentoonstelling in Museum de Mindere en een publicatie over de geschiedenis en de huidige werking van Asster.


Projectsubsidies WO I-initiatieven

Ook binnen het subsidiereglement 'Ondersteuning lokale WO I-projecten' heeft het provinciebestuur subsidies toegekend. Drie projecten werden gehonoreerd:

  • De geschiedkundige Kring Kanunnik Daris uit Borgloon zal voor een Nederlandse vertaling zorgen van het oorlogsdagboek van de Lonenaar Michel Toudy.
  • Het documentatiecentrum De Graef van Kuringen bouwt zijn geslaagd project, opgestart in 2013, verder uit. Het centrum organiseert laagdrempelige initiatieven om de lokale bevolking op de hoogte te brengen van wat er zich tijdens WO I in Kuringen en omgeving afspeelde. De lokale jeugd wordt nauw bij het project betrokken.
  • Tot slot zal het Elfjulicomité van Rekem een bronzen kunstwerk, met de nodige duiding, oprichten als eerbetoon aan de Limburgse frontsoldaten die sneuvelden aan het IJzerfront


Bron: persbericht PCCE

Gregory Vercauteren