Honderd jaar Groote Oorlog in Vlaanderen. Evaluatie en vooruitblik

Enkele weken geleden organiseerden FARO en het projectsecretariaat ‘100 jaar Groote Oorlog’ een rondetafel over de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. We blikten kritisch terug op het voorbije herdenkingsjaar in Vlaanderen. Tegelijk keken we vooruit en verzamelden we insteken met het oog op de herdenking van 100 jaar Wapenstilstand en de heropbouw. De belangrijkste conclusies van dit gesprek hebben we voor u samengevat in een beknopt verslag.

Voor deze rondetafel werden zo’n 20 erfgoedwerkers en onderzoekers uitgenodigd. Iedereen aan de tafel was het erover eens: de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog was een schot in de roos. Maar er zijn ook enkele kansen onderbenut gebleven. Zo kunnen de erfgoed-, onderwijs- en onderzoekswereld meer voor elkaar betekenen dan het voorbije herdenkingsjaar het geval is geweest.

Tijdens de rondetafel groeide het idee om een vast overlegplatform te creëren voor geïnteresseerden uit de verschillende sectoren. Zo’n platform kan aanleiding bieden tot dialoog en debat over vragen zoals: wat zijn de plannen en de ambities van erfgoedwerkers? Wat is de stand van het lopende academische onderzoek naar WOI in België? Welke verwachtingen hebben lesgevers naar de erfgoedsector? Rond welke thema’s en insteken kunnen we elkaar vinden of samenwerken?

De deelnemers suggereerden dat FARO en het projectsecretariaat best waren geplaatst om zo’n platform op te richten en te coördineren. FARO en het projectsecretariaat nemen deze suggesties ook ter harte. Zo plannen we een eerste initiatief in de loop van het najaar. Daarover krijgt u binnenkort meer informatie.

De rondetafel was opgevat als een informeel gesprek tussen een twintigtal geïnteresseerde onderzoekers en erfgoedwerkers. Er valt uiteraard nog veel meer te zeggen over het voorbije herdenkingsjaar en hoe ‘100 jaar Groote Oorlog’ de volgende jaren kan worden ingevuld. Heeft u vragen, suggesties of bedenkingen bij dit verslag? Neem dan contact op met:

Tinne Jacobs (projectsecretariaat 100 jaar Groote Oorlog)

Gregory Vercauteren (FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed)

Download hier het verslag.

Gregory Vercauteren
Eerste Wereldoorlog
100 jaar Groote Oorlog
Debat