Hanenzetten in Vlaanderen: hoeveel haantjes kraaien er nog anno 2013?

Sinds 2011 is het Hanenzetten erkend en op de Inventaris Immaterieel Erfgoed geplaatst. Initiatiefnemer hier was Platform Omgeving Leie Schelde, de koepelstructuur boven de latere Erfgoedcel Leie Schelde. In 2013 is er op het grondgebied van Erfgoedcel Leie Schelde echter geen erfgoedgemeenschap meer te vinden. De erfgoedcel is nu op zoek naar informatie over deze volkssport in andere regio’s en provincies.

Uit een eerste onderzoek blijkt dat het Hanenzetten nog leeft buiten het grondgebied Leie Schelde. Zo wordt het hanenzetten nog heel regelmatig als winterse volkssport beoefend in de gemeenten Zingem, Kruishoutem en Lotenhulle (Meetjesland). In West-Vlaanderen is het ook nog niet verdwenen. Rond Waregem, Roeselare en Harelbeke, waar ook veel vinkeniers actief zijn, zag je vroeger vaak de overstap van het vinken- naar hanenzetten in de winter. In de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant is deze volkssport stilaan uitgestorven, ook al waren er vroeger heel wat actieve hanenmaatschappijen. In Limburg staat deze volkssport wel nog overeind, maar wordt het spel anders gespeeld, in open kooien en vaak met pronostiek. In Nederland wordt dit ook zo gespeeld.

Wie kan nog informatie bezorgen over deze volkssport? Beeldmateriaal, maar ook getuigenissen en anekdotes zijn welkom. Alle info zal worden geïnventariseerd en zoveel mogelijk worden ontsloten via de Databank Immaterieel Erfgoed en de lokale erfgoedbanken.

Meer informatie? Neem contact op met Erfgoedcel Leie Schelde | info@egcleieschelde.be of 09/386 78 86

Download de oproep

Gregory Vercauteren