Goed advies is goud waard. Erfgoedraden in Vlaanderen

FARO en Heemkunde Vlaanderen zijn een artikelenreeks gestart over lokale erfgoedraden. In deze reeks geven we tips en voorbeelden om de werking van deze raden te versterken. In het meest recente artikel helpen we u om een goed advies te formuleren aan het gemeentebestuur.

Met 'lokale erfgoedraden' verwijzen we naar organen die formele adviezen geven over erfgoed aan het gemeentebestuur of deze adviezen voorbereiden. Naast deze adviserende rol, organiseren de meeste erfgoedraden ook nog activiteiten, zoals bijvoorbeeld een Erfgoeddag of Open Monumentendag.

FARO en Heemkunde Vlaanderen zijn een reeks artikelen gestart over erfgoedraden. Met concrete tips, praktijkvoorbeelden en interviews willen we deze raden inspireren, enthousiasmeren en versterken.

  • In 2015 verscheen een verkennend artikel, in het tijdschrift van FARO en Bladwijzer, het infoblad van Heemkunde Vlaanderen. Daarin schetsten we een beeld van wat lokale erfgoedraden doen en hoe zij georganiseerd zijn.
  • In het jongste nummer van Bladwijzer is nu een tweede artikel verschenen. In dit artikel geven we tips om als erfgoedraad een goed advies aan het gemeentebestuur te formuleren.
  • In maart 2016 zal een derde artikel verschijnen in Bladwijzer. Daarin belichten we erfgoedraden die adviezen hebben uitgebracht over roerend en immaterieel erfgoed. Bent u lid van een erfgoedraad die al advies heeft uitgebracht over roerend of immaterieel erfgoed? Laat het ons weten! We horen graag uw verhaal …
     
Gregory Vercauteren