Geweldig & gewild. Goede praktijkvoorbeelden gezocht over vrijwilligerswerk in de erfgoedsector

Vrijwilligerswerk is belangrijk voor de erfgoedsector.  Hiervan zijn FARO, Heemkunde Vlaanderen en Familiekunde Vlaanderen zich goed bewust. Daarom zijn we op zoek naar inspirerende praktijkvoorbeelden, om die vervolgens te kunnen delen met de hele erfgoedsector. U kunt ons helpen in deze zoektocht. Bent u betrokken bij een vrijwilligerswerking waar u best fier op bent? Laat het ons weten! Wellicht komt uw voorbeeld dan in een bundel die we in het najaar van 2016 zullen publiceren.

In het bijzonder zijn we op zoek naar:

  • Vrijwilligerswerk voor en door specifieke groepen. We denken onder meer aan een vrijwilligerswerking van jongeren, nieuwkomers of kwetsbare groepen.
  • Bijzondere en nieuwe vormen van vrijwilligerswerk, zoals online vrijwilligerswerk, werknemersvrijwilligerswerk, familievrijwilligerswerk, burgerinitiatieven ...
  • Organisaties die er een succesvol vrijwilligersbeleid op na houden. Dit betekent dat u erin slaagt om de juiste vrijwilligers te vinden voor de juiste taak, dat u deze vrijwilligers ook begeleidt en motiveert bij het uitoefenen van deze taak.
  • Organisaties die dankzij vrijwilligers een bijzonder project hebben kunnen realiseren dat de reguliere werking overstijgt. Dit kan gaan om een verhuis van de collectie, het documenteren van immaterieel erfgoed, de organisatie van een speciale publieksactiviteit ...


Tot wie richten we ons?

We zijn op zoek naar voorbeelden die andere erfgoedwerkers kunnen inspireren. Dit kan gaan om voorbeelden uit musea, archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, expertisecentra en samenwerkingsverbanden. Maar we zijn ook heel benieuwd naar voorbeelden van erfgoedverenigingen, zoals heemkundige kringen, genealogische verenigingen, vriendenverenigingen, schuttersgildes, dialectgenootschappen … We staan ook open voor inspiratie uit wijkcomités, zelforganisaties, bewegingen of sociaal-culturele verenigingen die aandacht besteden aan erfgoed.

Ook voorbeelden uit Nederland zijn zeker en vast welkom.

Wilt u meewerken?

Voelt u zich aangesproken? Stuur ons een mailtje, met een korte beschrijving van uw vrijwilligerswerking. Vervolgens maken we een afspraak om bij u langs te gaan voor een interview en een fotoreportage. De interviews zullen we verwerken tot een digitale inspiratiebundel we in het najaar van 2016 zullen lanceren.

Kortom, wees niet bescheiden en laat van u horen!

Meer weten?

Neem contact op met Gregory Vercauteren (gregory.vercauteren@faro.be, 02 213 10 72) of Tine Vandezande (tine.vandezande@faro.be, 02 213 10 81)

Dit initiatief is een samenwerking tussen FARO, Heemkunde Vlaanderen en Familiekunde Vlaanderen.

Gregory Vercauteren