Erfgoedcollectie van de Brugse Sint-Gilliskerk op erfgoedinzicht.be, dankzij vrijwilligers

In 2014 startten Erfgoedcel Brugge en Musea Brugge met een uitgebreid project rond de erfgoedcollecties in de Brugse kerken. Zij leidden vrijwilligers op om mee te werken aan de opmaak van digitale erfgoedinventarissen. Vorig jaar begonnen de vrijwilligers aan de inventaris van de monumentale Sint-Gilliskerk. Het resultaat van hun noeste arbeid kunt u nu bekijken op www.erfgoedinzicht.be.

Vrijwilligers

Een jaar lang kwamen twee vrijwilligersgroepen op donderdag samen, sinds augustus 2015 nog aangevuld met twee extra vrijwilligersgroepen op maandag. Niet minder dan 440 voorwerpen kwamen door hun handen. Elk object werd opgemeten, genummerd, beschreven en gefotografeerd. Hierna werden alle foto’s gekoppeld aan de beschrijvingen, alle beschrijvingen nagezien en eventueel verbeterd. Op een van deze sessies nam een vrijwilliger zijn camera mee om het vele werk achter de schermen op film vast te leggen. Het resultaat kunt u hieronder bekijken.

De inventarisatie van deze kerk was een hele karwei. Toch vonden de vrijwilligers het zelf een leerrijke ervaring. “Sinds we dit doen, kijk ik met andere ogen naar religieus erfgoed. Elk object nodigt uit om het verhaal erachter te kennen, de voorgestelde iconografie ervan te begrijpen, de gebruikte techniek dichterbij te bekijken. Kortom, dit vrijwilligerswerk biedt op vele vlakken een meerwaarde”, aldus een van de vrijwilligers.

Erfgoedinzicht.be

De volledige inventaris van de Sint-Gilliskerk kunt u nu raadplegen via www.erfgoedinzicht.be. Erfgoedinzicht is het digitale platform dat erfgoedcollecties in Oost- en West-Vlaanderen in kaart brengt en bekendmaakt bij een breder publiek. Vanaf nu kunt u op deze website ook grasduinen door meer dan vijf eeuwen religieuze kunst uit de Sint-Gilliskerk.

Elders in Vlaanderen

Elders in Vlaanderen lopen er trouwens gelijkaardige projecten. Onlangs verscheen op de FARO-website nog een blogbericht over de inventarisatie van een parochiekerk in het Meetjesland, ook met de hulp van vrijwilligers. Deze collectie is eveneens ontsloten via erfgoedinzicht.be.

Meer weten?

Contacteer de Erfgoedcel Brugge als u meer wil weten over de inventarisatie van erfgoedcollecties in de Brugse kerken.

Gregory Vercauteren