Een culinaire geschiedenis van de Groote Oorlog

De Eerste Wereldoorlog was een belangrijke periode in de geschiedenis van de landbouw en het landbouwbeleid. In oorlogstijden is de voedselproductie en -distributie immers zeer belangrijk. De bevolking is zich dan ook sterker bewust van het belang van een degelijke voedselvoorziening en een goed georganiseerde landbouwproductie.

Voor de herdenking van de Groote Oorlog brengen het Departement Landbouw & Visserij, het Centrum Agrarische Geschiedenis en het Interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis het verhaal over voedsel en landbouw tijdens de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht. Dit gebeurt onder meer via de website boterbijdevis. U vindt er een overzicht van WOI-activiteiten over voeding en landbouw, bronnenoverzichten en thematische verhaallijnen.

Ook andere erfgoedorganisaties besteden aandacht aan voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog. Denk bijvoorbeeld aan het ‘t Grom dat vorig jaar een 'oorlogstuin' aanlegde. Op dit moment loopt er in het Brussels Museum van de Molen en de Voeding een tentoonstelling 'Food and War. Een culinaire geschiedenis van de Groote Oorlog'. De tentoonstelling belicht het dagelijks leven en de voedselsituatie aan het front en in bezet gebied. Ze wordt onder meer ondersteund via een webblog. Daar kan u recepten terugvinden uit de Eerste Wereldoorlog.

Gregory Vercauteren
Eerste Wereldoorlog
100 jaar Groote Oorlog