Dialectgenootschap pakt Oost-Vlaamse Erfgoedprijs

Op 17 februari kende de provincie Oost-Vlaanderen haar tweejaarlijkse Erfgoedprijs toe aan het Dialectgenootschap Zuidwest-Meetjesland. Een eervolle vermelding ging naar het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis voor het project ‘100 jaar Sabbattini’.

Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen kent de Erfgoedprijs toe aan een persoon of organisatie  die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappelijke integratie van het Oost-Vlaamse erfgoed door ontsluiting, onderhoud of herbestemming. Aan de prijs hangt een bedrag vast van 5.000 euro.

Ditmaal ging de prijs naar het Dialectgenootschap Zuidwest-Meetjesland voor het Dialectenwoordenboek Zuidwest-Meetjesland en omstreken. Het dialectgenootschap is een studiegroep die de stilaan verdwijnende dialecten uit de regio Aalter-Knesselare wil verzamelen, optekenen en bestuderen. De jury loofde het genootschap als een voorbeeld van een actuele werking rond streektalen: "Op de eerste plaats is er de brede, maatschappelijke gedragenheid van hun werking en projecten. Bovendien steunt alles op een degelijke wetenschappelijke basis. Ten slotte is er kwalitatieve output, waarbij zowel een aantrekkelijk woordenboek, aanstekelijke educatie als goed ingezette sociale media gerealiseerd worden."

In totaal waren er achttien inzendingen voor deze prijs. Een eervolle vermelding ging naar het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis dr. Maurits Gysseling, voor het project '100 jaar Hoste, 60 jaar Sabbattini'. Dat project stond in het teken van het archief van het bekende Gentse mimegezeldschap ‘Sabbattini’.

Meer informatie over de Erfgoedprijs vindt u op de website van de provincie Oost-Vlaanderen.

Gregory Vercauteren
Erfgoedprijs Oost-Vlaanderen