De kracht van samenwerking. 321 collectiestukken van kerk Knesselare geïnventariseerd

Een inventaris met 321 goed gedocumenteerde en prachtig gefotografeerde objecten van de Sint-Willibrorduskerk in Knesselare. Dat is wat de samenwerking heeft opgeleverd tussen de provincie Oost-Vlaanderen, COMEET/Erfgoedcel Meetjesland en een ploeg enthousiaste vrijwilligers.

Vrijwilligers aan het werk

Bij de opmaak van een inventaris komt heel wat kijken. Daarom doen provincie Oost-Vlaanderen en Erfgoedcel Meetjesland een beroep op vrijwilligers. In Knesselare waren dat Kateleen, Ludwig, Myriam en Willy (+). Maandenlang waren ze aan het werk. Met fototoestel, loep en meetlint fotografeerden, maten en beschreven ze alle voorwerpen. Het vierkoppige team leverde uiteindelijk een uitgebreide inventaris af van meer dan 320 voorwerpen. De twee fotografen, Myriam en Ludwig, maakten kwalitatieve foto’s van de kerkobjecten, waarna Kateleen en Willy instonden voor de beschrijving ervan. Dit vergde veel tijd, geduld en opzoekingswerk, maar dankzij hun inzet en enthousiasme konden ze de inventaris vlot afwerken. Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor erfgoed: “Met deze inventaris kan het kerkbestuur voortaan aan de slag om haar erfgoed goed te bewaren voor de toekomst.”

Ook elders in de provincie

Niet enkel in Knesselare, maar ook in andere Oost-Vlaamse kerken wordt de collectie geïnventariseerd. Al sinds 1972 ondersteunt de provincie Oost-Vlaanderen de kerkbesturen bij het opmaken van een inventaris. Vanaf 2004 stelt ze hiervoor een digitale databank ter beschikking, die u kunt raadplegen op www.erfgoedinzicht.be.

Samen met erfgoedcellen

De voorbije jaren werkt de provincie ook samen met de erfgoedcellen om religieus erfgoed te inventariseren. In 2014 zette de provincie Oost-Vlaanderen met Erfgoedcel Viersprong een vrijwilligerswerking op om de kerkinterieurs te inventariseren. Het jaar daarop startte een gelijkaardig project met Erfgoedcel POLS en Erfgoedcel Land van Dendermonde. Begin 2016 volgde dan nog Erfgoedcel Denderland en onlangs lanceerden de provincie Oost-Vlaanderen en Erfgoedcel Waasland samen een vrijwilligersoproep.

Deze volgehouden inspanningen werpen hun vruchten af. Oost-Vlaanderen telt nu meer parochiekerken met een actuele inventaris en het vaak kwetsbare religieuze erfgoed krijgt nu ook meer aandacht.

Meer info vindt u op de website van de provincie Oost-Vlaanderen

Bron afbeelding: www.erfgoedinzicht.be

Gregory Vercauteren