Brugge Snapshot. Na de tentoonstelling, nu het fotoboek

In april lanceerde de erfgoedcel Brugge de publicatie Brugge Snapshot, een fotoboek waarin het immaterieel cultureel erfgoed van Brugge centraal staat in woord en beeld. Dit boek is het voorlopige orgelpunt van de tentoonstellingsreeks Snapshot, waarmee de erfgoedcel de erfgoedprijs voor publiekswerking van de provincie West-Vlaanderen wegkaapte.

Sinds december 2011 vindt in de tuin van het Brugse Volkskundemuseum de tentoonstellingsreeks ‘Snapshot’ plaats. Bij elke tentoonstelling brengt een fotograaf een Brugse gewoonte, traditie of ritueel in beeld. In totaal zijn er al acht Snapshot-edities gerealiseerd, vertrekkend vanuit acht fotoreportages die Brugge telkens op een andere manier belichten.

De foto’s zijn nu gebundeld in de publicatie Brugge Snapshot. Voor dit boek koppelen de initiatiefnemers de fotoreportages aan persoonlijke reflecties van bekende Bruggelingen. Vanuit hun interesse voor het thema of de persoonlijke band die ze er mee hebben, schreven deze Bruggelingen een korte, prikkelende bespiegeling. In hun teksten beschrijven ze op welke manier en met welke ogen zij naar de fotoreeks én naar dat Brugs fenomeen kijken. Het resultaat is geen klassiek fotoboek, maar zeven beeldverhalen die Brugge in woord en beeld brengen op een eigenzinnige en originele wijze.

Ga naar de website van Erfgoedcel Brugge voor meer informatie over het project en de publicatie.

Lees ook het artikel 'Snapshot. ICE, het museum en de erfgoedgemeenschap' van Lieven De Visch in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed, 6(2013)1, p. 56-59.

Gregory Vercauteren