Presentaties 'Geodata en erfgoed'

Of het nu gaat om objecten, gebouwen, archieven of taalvariaties doet er niet zoveel toe, zolang er een koppeling kan gemaakt worden met ‘een plaats’, kunnen deze items met een toepassing als Google Maps eenvoudig worden getoond op een website. Het gebruik van geo-informatie kent bijgevolg een stijgend succes in de erfgoedsector. Er valt echter voor de erfgoedsector op het vlak van geodata meer te rapen dan Google Maps. Om u een idee te geven wat er zoal mogelijk is met roerend, onroerend en immaterieel erfgoed én historisch onderzoek organiseerden FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) op vrijdag 4 december een studienamiddag.

Programma

Dagvoorzitters: Bart De Nil (FARO) en Inge Roosens (VIOE)

13.30 uur:  Helemaal van de kaart | Jeroen van der Vliet (Digitaal Erfgoed Nederland)

Toenemende datastromen vragen om allerlei vormen van visualisatie zoals grafieken, diagrammen en kaarten. Wie vindt tegenwoordig nog de weg zonder de hulp van een routeplanner op zak? De moderne mens kan en wil niet meer zonder zijn kaarten. Het liefst zijn deze op maat gemaakt naar zijn eigen wensen en interesses én zijn ze vooral overal en altijd digitaal en online beschikbaar. Wat betekent deze cartografische revolutie eigenlijk voor de erfgoedsector, want erfgoedinstellingen hebben niet alleen veel oude kaarten en atlassen in huis, het grootste deel van de beheerde objecten heeft een geo-component, een binding met een specifieke plek op aarde. Hoe zet je die erfgoedcollectie op de kaart, wat is er zoal mogelijk en wie doet wat in erfgoedland dat navolging verdient?

14.15 uur: Dialectwoorden op kaart | Veronique De Tier en Roxane Vandenberghe (UG, vakgroep Nederlandse Taalkunde)

De zuidelijk-Nederlandse dialectwoordenschat, door de jaren heen verzameld binnen de drie grote regionale woordenboekenprojecten aan de universiteiten van Nijmegen, Gent en Leuven voor het Vlaams, Brabants en Limburgs, kan met het huidige carteringsprogramma van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten snel en efficiënt op kaart gezet worden. Zo kan de geografische verspreiding van de dialectwoordenschat aanschouwelijk gemaakt worden. In deze demonstratie wordt uitgelegd hoe dergelijke dialectkaarten tot stand komen.

14.35 uur: Pauze

14.50 uur: Inkt op het scherm | Koen Van Daele (VIOE)

In mei 2009 kwam het VIOE in het nieuws met de lancering van de online 'Inventaris Bouwkundig Erfgoed', voorlopig sluitstuk van het grootschalige inventarisproject 'Bouwen door de Eeuwen heen in Vlaanderen'. De inventaris bevat op dit moment ruim 70.000 relicten bouwkundig erfgoed (gebouwen, infrastructuur, klein erfgoed, monumentale beeldhouwwerken,...) en 15.000 gehelen (straten, gehuchten, stadswijken,...). In deze bijdrage licht Koen Van Daele toe welk traject werd gevolgd bij de omzetting van de verouderde adresgegevens naar een punt of polygoon op een kaartje en hoe duizenden bladzijden tekst via handige zoektermen doorzoekbaar werden gemaakt.

15.35 uur: De ontwikkeling van perceelsgebonden GIS voor de prekadastrale periode: een haalbare kaart | Tim Bisschops (UA, departement Geschiedenis)

Om historische gegevens voor laatmiddeleeuws Antwerpen geografisch te refereren, werd binnen de UA een aangepast GIS ontwikkeld. Voor de periode vóór de 19de eeuw zijn immers nog geen accuraat kaartmateriaal en duidelijk lokaliseerbare historische gegevens voorhanden. Deze bijdrage toont aan dat het ook voor het Ancien Régime mogelijk is functionele GIS samen te stellen, historische gegevens te georefereren tot op perceelsniveau en ook heel wat erfgoeddata te integreren.

faro
overzicht
geodata
Studiedag