Op zoek naar Amerikaanse succesrecepten. Groep museumprofessionals trekt naar New York

New York

Een primeur: achttien museummedewerkers trekken van 2 tot en met 6 maart voor een week naar New York. Hun opdracht? Bij de Amerikaanse collega’s op zoek gaan naar sterke visies, innovatieve praktijken en methodes. Want dat is het toch, waarin veel van die Amerikaanse instellingen uitblinken. De museumdelegatie gaat vijf dagen lang bij diverse New Yorkse musea op bezoek, neemt er deel aan workshops en gaat de dialoog aan met Amerikaanse collega’s. Volg hun avonturen via faronet.be!

Hoe zorgen voor een toegankelijk en betekenisvol museumbezoek voor iedereen?

Aanleiding voor deze onderneming was de uitnodiging van Rika Burnham, hoofd educatie van The Frick Collection en auteur van Teaching in the Art Museum. Zij was in juni 2013 te gast bij FARO voor een lezing en masterclass in de reeks ‘Musea in Dialoog’, die draait rond de vraag ‘Hoe zorgen voor een toegankelijk en betekenisvol museumbezoek voor iedereen?’ Deze uitnodiging is de ideale gelegenheid om haar aanpak in de praktijk verder uit te diepen, en met eigen ogen en oren vast te stellen hoe de Amerikaanse publieksmedewerkers (achter de schermen) in gesprek gaan over hun visie en praktijk. Wat maakt beroemde musea als het MoMa, Solomon R. Guggenheim Museum, The Frick Collection, The Metropolitan Museum of Art, Tenement Museum, Whitney Museum, The Wonder of Learning expo, Brooklyn Museum, Ellis Island Museum, The Morgan Library and Museum en het Rubin Museum zo succesvol? Hoe gaat men in de States om met evoluties en trends, zoals de (super)diverse samenleving, technologische ontwikkelingen, kwetsbare doelgroepen en participatief burgerschap?

De studiereis is een onderdeel van het traject ‘Musea in dialoog’, een samenwerking tussen FARO, Stad Antwerpen en het KMSKA en krijgt de steun van Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz, Embassy of the United States Brussels, Stad Antwerpen, Flanders House New York, Erfgoedcel Brussel, Hiscox, Eeckman Art & Insurance en alle deelnemende musea.

Deelnemers: SMAK, MAS, FARO, FoMu, agentschap Kunsten en Erfgoed, Museum voor Schone Kunsten Gent, Museum Mayer Van den Bergh, Museum Plantin Moretus, Bozar, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Musea Stad Antwerpen, Middelheimmuseum, Herita, Groeningemuseum, M HKA, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

Foto: Flickr.com

faro
new york
Werkbezoek / studiereis