Museummm...! Studiedag over kinderen, musea en eten | Verslag
Meer dan 40 deelnemers lieten zich op de studiedag (12 november 2009) inspireren om hun museum kindvriendelijker te maken door een link te leggen met eten en eetcultuur. Dat kan op de eerste plaats een inhoudelijke link zijn naar de collectie. Daarnaast blijkt elk museum erbij gebaat om aandacht te besteden aan een basisvoorziening om te eten, drinken of picknicken.
Belangrijkste conclusies van de studiedag
Op het menu
EETiKET, het project over eetcultuur voor kinderen, geeft vanaf november 2009 een label aan 22 musea in Vlaanderen en Brussel. Deze musea doen speciale inspanningen rond eten en tafelen. Sophie Serraris, coƶrdinatrice van EETiKET, opende de studiedag met een smakelijke inleiding.
Dea Birkett uit Londen is directrice van Kids in Museums en schrijft regelmatig voor The Guardian over haar ervaringen in museumrestaurants in heel Europa. Dea Birkett meent dat een museumrestaurant een wezenlijke rol speelt in de kindvriendelijkheid van een museum. Klik door naar de volgende inspirerende teksten:
- Interview met Dea Birkett over museumrestaurants en Kids in Museums.
- Powerpoint presentatie van Dea Birkett
- Website Kids in museums, een organisatie in Groot-Brittanniƫ die een manifest opstelde voor kindvriendelijke musea.
Frans van der Avert is marketingverantwoordelijke van het nieuwe en succesvolle museum Hermitage Amsterdam. Binnen de museummarketing spelen het museumrestaurant en de speciaal ingerichte kinderkantine een belangrijke rol:
- Samenvatting presentatie van Frans van der Avert
- Powerpoint presentatie van Frans van der Avert
Hoe werkt de samenwerking met een museumrestaurant in de praktijk? Peggy Saey, verantwoordelijk voor de publiekswerking in het M KHA, laat in een discussie medewerkers van diverse Vlaamse musea aan het woord. Zij geven hun tips en ervaringen prijs. Wat vooral (niet) te doen?