Luc Martens nieuwe voorzitter Raad van Bestuur FARO

Luc Martens (c) FARO | Bart Van der Moeren

Woensdag 27 april werd ex-minister van Cultuur (1995-1999) Luc Martens verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. Hij treedt daarmee in de voetsporen van achtereenvolgens prof. dr. em. Stefaan Top (voorzitter tussen 2013 en 2016) en – eveneens ex-minister van Cultuur – Paul Van Grembergen, voorzitter tussen 2008 en 2013.

Luc Martens heeft een bijzondere affiniteit met de erfgoedsector. Tijdens zijn bestuur werden onder meer het Museumdecreet (1996) en het Volkscultuurdecreet (1998) opgezet, twee van de voorlopers van het huidige Cultureel-erfgoeddecreet. Het mandaat van de nieuwe FARO-voorzitter duurt vijf jaar.

Luc Martens (°1946) heeft een lange staat van dienst in de politiek. Van de vormingsdienst van de CVP, naar het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Daniel Coens en vervolgens de Vlaamse Raad – de voorloper van het huidige Vlaams Parlement. In de Vlaamse Regering-Van den Brande IV (1995-1999) kreeg hij Cultuur, Gezin en Welzijn in zijn portefeuille. Daarnaast was hij jarenlang burgemeester van Roeselare. Hij zetelt ook in tal van raden van bestuur, zoals die van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), waarvan hij voorzitter is. In december vorig jaar werd hij verkozen tot ondervoorzitter van CEMR, de Europese koepel van steden en regio's.

In het spoor van de voorgangers

Stefaan Top (°1941) bouwde een academische carrière als volkskundige uit aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij was stichtend voorzitter van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur, opgericht op 10 maart 1999. Dat ging op 1 januari 2008 – samen met het andere ‘erfgoedsteunpunt’ Culturele Biografie Vlaanderen –  op in het nieuwe FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.

Paul Van Grembergen (°1937) is een Oost-Vlaamse politicus. Na een opleiding tot maatschappelijk assistent gaf hij enkele jaren les in het onderwijs. Vanaf de jaren 1960 werd hij in de toenmalige Volksunie actief, en na de verbreding tot VU-iD21 (1998-2001) en de afsplitsing en bloeiperiode van Spirit (2001-2006) werd hij in 2001 minister in de Vlaamse Regering. Hij had er toen al een lange en rijke politieke carrière opzitten. In 2001 werd hij Vlaams minister, en tussen 2002 en 2004 was hij minister van Cultuur, en dus ook bevoegd voor het cultureel erfgoed. Hij werd, na het terugtreden uit de Vlaamse en nationale politiek, nog voorzitter van onder andere de vzw Vlaamse Kunstcollectie, van het Algemeen Nederlands Verbond, en lid van de raad van bestuur van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en tal van andere organisaties.

Met het aantreden van Luc Martens werden de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering van FARO ook vernieuwd. U vindt alle informatie elders op onze website.

faro
FAROnet
Luc Martens
Paul Van Grembergen
Stefaan Top