Leestip | Het is maar om te lachen. Hoe cartoonisten de wereld veranderen

In het faro-zomernummer van 2014 bezorgde FARO-medewerker Roel Daenen ‘De Schitterende Schatkamer’. Die allitererende titel schiep doelbewust (ontspannende) verwachtingen. En toch handelde dit focusdossier over een heikele kwestie, namelijk de toestand en het beleid rond het erfgoed van de strip. Op 7 januari – precies één jaar na de bloedige aanslag op de redactie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo in Parijs – verschijnt het door hem samengestelde interviewboek Het is maar om te lachen.

Je zal het maar zijn, perstekenaar. Elke dag moet je inspiratie vinden, op geestige wijze inspelen op en commentaar leveren bij de actualiteit. Je moet voortdurend hoofd- en eindredacteurs en verantwoordelijke uitgevers trotseren. En eens in de zoveel tijd speelt er wel ergens een collega zijn baan kwijt, of wordt hij – zo mogelijk nog efficiënter – doodgeschoten. Het leven is geen lachertje voor de cartoonist.

Het is maar om te lachen gaat na hoe Vlaamse perstekenaars van verschillende generaties tegen hun vak aankijken. Hoe werken ze? Op welke manier maakt hun werk het verschil? En is de Vlaamse perswereld in de loop van de voorbije jaren in hun ogen veranderd? Botsen de tekenaars vaak op de grenzen van de vrije meningsuiting en de humor? En, ten slotte, hoe kwam het nieuws van de aanslag bij Charlie Hebdo, exact één jaar geleden, bij hen aan? In een dubbelinterview gaan de Franstalige tekenaars Nicolas Vadot en Cécile Bertrand dieper in op de toestand aan de andere kant van de taalgrens.

Dit unieke boek bevat interviews met Gal, Ian, Ilah, Kim, Lectrr, Wauter Mannaert, Marec, Pirana, Steve en Zaza. Dave Sinardet schreef het nawoord, en Roel Daenen nam het voorwoord voor zijn rekening. De teksten zijn van de hand van Michaël Bellon, Anne Brumagne, Roel Daenen, Joyce de Badts, Dave Sinardet, Kurt Snoeckx, Dirk Vandenberghe, Tim Van der Mensbrugghe, Sofie Mulders, Liza Noteris, Patrick Verstuyft en Walter Zinzen.

En komt er ook erfgoed in het boek aan bod? Zeker weten. De problematiek van het striperfgoed geldt ook voor cartoonisten.

Meer info over Het is maar om te lachen vindt u op de website van Polis.

U kunt het themanummer van faro over striperfgoed nalezen op het ISSUU-account van FARO.

faro