Erfgoedproject over leven en werk van Yehudi Menuhin

Volgende zondag, 11 mei, programmeert Klara het tweede en laatste deel van de reeks rond vioollegende Yehudi Menuhin. In die reeks neemt violiste Jolente De Maeyer u mee naar The Yehudi Menuhin School en laat u delen in haar herinneringen. De radioreeks wordt geprogrammeerd naar aanleiding van de tentoonstelling over leven en werk van Yehudi Menuhin in BOZAR.

Naast legendarische opnames van Menuhin, ontdekt u in de radioreeks persoonlijke getuigenissen van mensen die Yehudin hebben ontmoet en van violisten die les volgden bij Menuhin of deelnamen aan de prestigieuze Menuhin vioolwedstrijd. Toelichting bij het leven en werk van Menuhin krijgt u van Roel Daenen, stafmedewerker communicatie van FARO, en Veerle Soens, archivaris van BOZAR/het PSK.

Tentoonstelling in BOZAR

De tentoonstelling 'Het ontstaan van een internationaal kunstproject. Marcel Cuvelier, Robert Giron, René Magritte en Yehudi Menuhin' op zijn beurt, belicht het grenzeloze kunstenbeleid van het Paleis voor Schone Kunsten. U ontdekt er hoe artistieke migraties België op de culturele wereldkaart plaatsten. Centraal staan enkele figuren die samen met het Paleis voor Schone Kunsten hun internationale aspiraties waarmaakten, zoals vioolvirtuoos en UNESCO-ambassadeur Yehudi Menuhin. De migrantenzoon met vier nationaliteiten stond een halve eeuw lang op de planken van het PSK en zat veertig jaar in de jury van viooledities van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth. Op een tablet maakt u een virtuele rondleiding doorheen de geschiedenis van het Paleis.

N.a.v. de tentoonstelling werden een hele reeks originele archiefdocumenten gedigitaliseerd. Per figuur zijn er zo’n 100 stukken online raadpleegbaar. Het is de bedoeling dit verder aan te vullen en te vervolledigen.

Nog tot 19 mei kan u de expo bezoeken in Foyer 5 van BOZAR. Tijdens de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd (28 mei - 31 mei) verhuist de expo tijdelijk naar de Horta Hal. Daarna kan u de expo nog tot 9 juni bezoeken in Foyer 5.

Leestip

In het recentste nummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed verscheen het artikel 'Yehudi Menuhin, Muzikant zonder grenzen'.

faro