Bartholomeus ON TOUR: KADOC

Bartholomeus’ hart bonst luid in zijn borstkas. Vandaag is hij namelijk op bezoek in een archief, het soort erfgoedinstelling dat veel weg heeft van een schatkamer met talloze boeiende geschiedenissen en verhalen. Hier worden ze bewaard en onderzocht. Er is zoveel te lezen en te bekijken in KADOC, het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving, dat hij niet goed weet waar eerst te beginnen. KADOC is immers meer dan een ‘klassiek’ archief. Het is tevens een erfgoedbibliotheek en bewaart zelfs duizenden foto’s, affiches, films enz.

Niet alleen de rijke en diverse inhoud van de instelling draagt Bartholomeus’ belangstelling weg. KADOC huist immers in een fraai, monumentaal kader in de Vlamingenstraat in Leuven. Zo is er de laat-barokke Onze-Lieve-Vrouw ter Koortskapel, eeuwenlang een drukbezocht bedevaartsoord. Daarnaast is er het voormalige Minderbroedersklooster, dat omstreeks 1870 werd gebouwd. De KU Leuven kon de site in 1987 met mecenaatsgeld verwerven, en renoveerde vervolgens de gebouwen, waar KADOC in 1990 introk. Het heeft daar een totale opslagcapaciteit van 13 km. In 2006 kwam er KADOC II bij, goed voor 33 km opslag. Ten slotte beheert KADOC ook een digitaal depot, en dat allemaal met optimale bewaaromstandigheden!

Een archief is in essentie niets anders dan een groot geheugen. In de vele rekken vindt Bartholomeus zowel in leer ingebonden boeken en boekjes, als pamfletten, drukwerk, correspondentie en foto’s. Welke pareltjes wachten hier nog op hun ontdekking?

Maar dit erfgoed zorgzaam bewaren, de inhoud ervan ontsluiten en onderzoeken en al die verhalen aan het brede publiek tonen en verklaren, vraagt veel middelen. En wat meer is: dat geheugen wordt steeds groter, wat maakt dat de kosten hand over hand toenemen. Als u, net als Bartholomeus, dit alles belangrijk vindt, kunt u het in woord én daad steunen.

In woord, door familie, vrienden en kennissen te wijzen op het bestaan en de waarde van KADOC. En in daad, door vriend te worden en/of een gift te doen – vanaf een gift van 40 euro ontvangt u daarvoor een fiscaal attest.

En waarom u dat zou doen? Omdat KADOC het erfgoed dat de generaties voor ons hebben achtergelaten zorgzaam koestert. ‘Koesteren’ betekent zorgvuldig bewaren, optimaal beheren en gebruiken – opdat u, uw kinderen en kleinkinderen ervan kunnen leren en genieten.

Meer info over wat u concreet kunt doen vindt u op www.erfgoeddoel.be en op de website van KADOC.

Meer reisverslagen van Bartholomeus vindt u hier.

faro
erfgoeddoel
Bartholomeus