Bartholomeus ON TOUR: het STAM

22 musea, archieven en erfgoedbibliotheken hebben zich broederlijk verenigd op Erfgoeddoel.be. Daarmee willen ze niet alleen gezamenlijk aandacht vragen voor hun financiële noden, maar ook u, hun publiek, gebruikers en collega’s, wijzen op het feit dat ‘erfgoed’ een goed doel is. Bartholomeus, de sympathieke mascotte van de campagne, gaat vier weken lang op bezoek bij de deelnemers. Na de indrukwekkende Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, kijkt hij nu zijn ogen uit in het stadsmuseum van Gent, het STAM.

Wie door de Gentse binnenstad loopt, beseft meteen dat dit een stad is met een eeuwenoude geschiedenis. In het STAM – de afkorting voor STAdsMuseum – komt die geschiedenis op een beklijvende manier tot leven. Het museum is gehuisvest op de indrukwekkende Bijlokesite, een groene oase vlakbij het centrum, een cultuurhaven aan de oevers van de Leie. Zeven eeuwen lang stond ziekenzorg centraal op de Bijlokesite. Vandaag is het niet alleen de thuishaven van het STAM, maar ook van onder andere Muziekcentrum De Bijloke Gent, de Hogeschool Gent met KASK en Conservatorium, les ballets C de la B, LOD muziektheater en het gerenommeerde barokorkest B’Rock.

Bartholomeus heeft grote belangstelling voor de restauratie en ontsluiting van de 17e -eeuwse vergaderzaal van de gouverneurs van de Gentse ‘Armenkamer’. Dit is een historisch interieur dat herinnert aan de stichting van de gelijknamige instelling in Gent door Keizer Karel V, in 1535. Op het einde van de 17e eeuw kreeg deze vergaderzaal van de gouverneurs een luxueuze aankleding. Zo werd de haardwand uitgebreid versierd met houtsnijwerk van Norbert Sauvage en een geschilderd schouwstuk van Jan van Cleef. Er werd ook een reeks schilderijen besteld bij Gillis Le Plat met daarop de werken van barmhartigheid.

Het poortgebouw (gelegen aan de Godshuizenlaan) waarin deze Armenkamer zich bevindt, maakt geen deel uit van het museumcircuit. Het kan enkel op aanvraag en bij speciale gelegenheden bezocht worden.

Als ‘goed doel’ kunt u ook eens aan het STAM denken. Alle middelen die het museum via de Erfgoeddoel.be-campagne ontvangt, zal het gebruiken om deze fraaie Armenkamer grondig te restaureren en vervolgens digitaal toegankelijk te maken. Zo zal iedereen op elk moment deze bijzonder boeiende en visueel verbluffende plek virtueel kunnen bezoeken. Met tekst en uitleg en heel veel beeldmateriaal.

Meer info over hoe u het STAM concreet kunt steunen vindt u op de website. Volgende week trekt Bartholomeus naar Leuven. Dan verkent hij het KADOC!

Meer reisverslagen van Bartholomeus vindt u hier.

faro
erfgoeddoel
Bartholomeus