Bartholomeus ON TOUR: het Kasteel van Gaasbeek

Weinig musea hebben zo’n onmiddellijke, directe impact op de bezoeker als het Kasteel van Gaasbeek. Daar zit het adembenemende kader zonder de minste twijfel voor iets tussen. Ook Bartholomeus, de mascotte van de Erfgoeddoel.be-campagne, komt onder de indruk van het kasteel en het statige domein dat het omringt. Na zijn bezoekjes aan achtereenvolgens de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het STAM en het KADOC is het Kasteel van Gaasbeek zijn – voorlopig althans – laatste stop op zijn rondreis langsheen de ‘erfgoeddoelen’.

Eens hij de monumentale toegangspoort van het kasteel onderdoor is, moet Bartholomeus toch even in zijn ogen wrijven. Hij komt er namelijk terecht in de lichtjes bevreemdende wereld van ‘Twice upon a Castle’. Dat is de hertekende herneming op de erg succesvolle ‘Once upon a Castle’, die vorig jaar door het Britse theatergezelschap en kunstenaarscollectief WildWorks werd opgezet.

Deze erfgoedprojecten geven een stem aan het Kasteel van Gaasbeek en brengen de geschiedenis van deze plek op een wel heel bijzondere manier weer tot leven. Het kasteel laat zijn eeuwenoude herinneringen aan zijn bewoners los op de bezoekers en daagt hen uit om zelf een rol te spelen in het verhaal. Componist Jeroen D’hoe schreef een meeslepende muziekscore en Tim Van Steenbergen strooide enkele verbluffende theaterkostuums over de kasteelzalen uit. Bartholomeus gaat er meteen op ontdekking, en geeft zijn hoofd, hart en zintuigen de kost!

Bartholomeus merkt op hoe de 19e-eeuwse bewoners van het kasteel probeerden om de sfeer van de 16e eeuw zo levendig mogelijk op te roepen, met authentiek meubilair en allerhande andere, recentere voorwerpen. Het resultaat is een fascinerende, eclectische beleving die  – in zekere zin – het hele kasteel tot één grote theaterbühne maakt. Met uw steun wil het museum haar collecties verder aanvullen, en een aantal belangrijke ‘gaten’ dichten. Hoe rijker en diverser de collecties worden, hoe beter de teletijdmachine die het kasteel is, kan functioneren. En daar heeft Bartholomeus, zwaar onder de indruk van ‘Twice upon a Castle’, best wel oren naar!

Meer info over hoe u het Kasteel van Gaasbeek actief kunt ondersteunen vindt u op de website van het museum.

Meer reisverslagen van Bartholomeus vindt u hier.

faro
erfgoeddoel
Bartholomeus