Bartholomeus ON TOUR: de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Bartholomeus, de hoofdrolspeler van de Erfgoeddoel-campagne, gaat vier weken lang op stap. Nieuwsgierig naar de ‘goede doelen’ van de erfgoedsector bezoekt hij de komende tijd elke week telkens één deelnemend museum, archief of erfgoedbibliotheek. Hij start zijn rondreis langs de erfgoeddoelen in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen.

Naast de fabelachtige collectie boeken is de Nottebohmzaal de onbetwiste parel van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Bartholomeus geraakt er gewoon niet uitgekeken. Deze statige zaal geldt dan ook als een van de mooiste bibliotheekruimten in België. De Nottebohmzaal is niet alleen bibliotheekmagazijn en tentoonstellingsruimte, maar ook bewaarplaats van een aantal topstukken uit de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience waaronder de 17e-eeuwse, adembenemende aard- en  hemelglobe van Willem Jansz. Blaeu en de zogenaamde ‘Egyptische’ kast.

Maar om al die schatten in optima forma te bewaren, te tonen, toegankelijk te maken en blijvend beschikbaar te maken voor alle geïnteresseerden, zijn er veel middelen nodig, weet ook Bartholomeus. Gelukkig zijn er heel veel mensen die de bibliotheek actief ondersteunen.  

Er zijn vijf mogelijkheden:

  • Met een financiële gift – u ontvangt daarvoor een fiscaal attest.
  • Door lid te worden van de vriendenvereniging (de leden genieten van een heleboel interessante voordelen, met o.a. gratis toegang tot de tentoonstellingen).
  • Door waardevolle boeken of collecties te schenken.
  • Door vrijwilligerswerk te verrichten of een stage te lopen, helpende handen zijn zeer welkom!
  • En ten slotte kunnen ook bedrijven ondersteunen, hetzij op structurele of projectmatige basis.


Ontdek de schatten van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en de vijf manieren waarop ù concreet uw steentje kunt bijdragen op www.erfgoeddoel.be en op de specifieke pagina van de vrienden en schenkers van de bibliotheek.

P.S. Volgende week heeft Bartholomeus rendez-vous in het Gentse STAM! Ook benieuwd waar u hem zal zien opduiken?

faro
erfgoeddoel
Bartholomeus