Waarom het door Pokémon Go druk kan worden aan uw museum of monument

Pokémon Go

Waarom we met zoveel interesse kijken naar Pokémon Go, de nieuwe locatiegebaseerde mobiele augmented reality-app? FARO heeft met de ErfgoedApp namelijk zelf een dergelijke op locatie gebaseerde app in huis die voorzien is van augmented reality en iBeacon-technologie. Binnenkort beschikt deze app bovendien ook over gps-lokalisatie, net als Pokémon Go. Maar we keken al langer naar Niantic, de makers van Pokémon Go, en meer bepaald naar hun app 'Field Trip'. Field Trip is uw gids om leuke, verborgen en unieke dingen in uw omgeving te ontdekken, waaronder ook heel wat musea, monumenten, hippe winkels en architecturale parels.

Om de locaties van Pokémon Go te bepalen moesten de makers het dus niet ver zoeken. Ze maken gebruik van dezelfde open databanken die ook Field Trip gebruikt: OpenBuildings.com, Wizpr:Beaken, Architizer, Luxeat, MIMOA ... Field Trip haalt zijn informatie uit een 100-tal van dergelijke open databanken. Dit is meteen ook de reden waarom er de komende weken wel eens heel wat Pokémon Go-spelers voor uw museumdeur kunnen staan zwaaien met hun smartphone. Dit is ook de reden dat er veel meer te beleven is in een centrum als Brussel dan in een of ander dorp, waar vermoedelijk de kerk of het kerkhof de place to be zal zijn. In de open en internationale databanken zitten nu eenmaal meer monumenten, musea of architecturale gebouwen dan een doodgewone straat in een doodgewoon dorp. Dit merk je ook als je Field Trip gebruikt. 

Niet elke database werd geselecteerd: zo is een databank als hipshops.com wel opgenomen in Field Trip maar niet in Pokémon Go. Het lijkt er bovendien ook op dat Pokémon Go gebruikmaakt van enkele andere datanken zoals een street art-databank. Daarom zijn er hier bij FARO heel wat POI's in de buurt, met als meest exclusieve POI de spin van Bonom, die op de westgevel van ons gebouw staat en exclusief via FARO te bereiken is. Het is nog afwachten of ons dit de komende weken extra bezoekers zal opleveren.

Bram Wiercx