Pilootproject CollectiveAccess & cloud hosting

foto van een lichtreclame met opschriuft openFARO speelt met het idee om samen met enkele partners (erfgoedcel, museum...) een pilootproject (test) op te starten waarbij we CollectiveAccess, een open-source collectiebeheerpakket voor musea, archieven en digitale collecties gaan opzetten op een cloud hosting infrastructuur.

Door het gebruik van Open-Source technologie zijn organisaties minder afhankelijk van software waar bedrijven eigenaar van zijn. CollectiveAccess is uitgebracht onder de GPL licentie. Het gebruik van de GPL biedt de garantie dat de gebruikers de software voor altijd (a) gratis kunnen gebruiken, (b) zonder beperking kunnen herdistribueren aan derden, en (c) kunnen aanpassen aan hun specifieke noden of die van anderen.

De cloud hosting infrastructuur voor de storage & hosting kan een cost-efficiƫnte manier zijn om collecties op lange termijn beschikbaar te houden. De schaalbaarheid, transparante kosten (utility hosting), lage instapkosten en flexibileit zijn enkele voordelen.

Concreet

1) Opzetten van CollectiveAccess op Amazon EC2 & S3. Eventueel CollectiveAccess opzetten op een 3tera systeem of een ander cloud hosting systeem om zo een alternatief te hebben voor het Amazon systeem of als backup-systeem. We houden ook rekening met een worst-case scenario.
Een volledig uitgewerkte handleiding uitwerken hoe men CollectiveAccess kan opzetten op een cloud infrastructuur.
2) CollectiveAccess aanpassen naar de behoefte van de partner.
3) Collectiedata & content overnemen vanuit bestaande systemen.
4) Testen
5) Resultaten van het pilootproject verspreiden.

Verwachte engagement voor deelnemers aan het pilootproject

1) Samen met onze designer CollectiveAccess aanpassen naar de noden van uw organisatie.
2) Een deel van uw collectiedata, content en toegang tot uw bestaande sofware ter beschikking stellen voor de test.

Interesse of vragen?

Wens je deel te nemen of op de hoogte te blijven van dit pilootproject. Heb u sugesties, bedenkingen of vragen. Mail of bel me: bram@faronet.be of +32 (0)2 213 10 67. Of reageer via onderstaande reacties.

Bram Wiercx
collectie-ontsluiting
OpenCollection
open-source
cloud hosting
CollectiveAccess