Google lanceert Open Gallery voor internetexposities van musea, archieven en kunstenaars

Google heeft een nieuwe tool gelanceerd waarmee artiesten, musea, archieven en galerijen hun kunstwerken kunnen tentoonstellen in een online expositie. Google Open Gallery laat toe om afbeeldingen, video’s en audio te uploaden en van extra informatie te voorzien. De tool beschikt over een krachtige zoomfunctie en helpt bezoekers om kunstwerken, foto's en andere objecten te ontdekken met behulp van een reeks zoek- en filteropties.

De gratis Open Gallery-tool kan worden geïntegreerd in een bestaande website of worden gebruikt om een volledig nieuwe website te bouwen.

Er zijn reeds een aantal websites actief die gebruikmaken van Open Gallery, waaronder die van het Belgian Comic Strip Center. Ook de eerder gelanceerde tentoonstelling Straffe Toeren! van het Huis van Alijn maakt gebruik van deze tool. Google heeft nu duidelijk de intentie om meer instellingen de mogelijkheid te geven om gebruik te maken van deze eenvoudige online tentoonstellingstool.

Wie Open Gallery wil gebruiken voor zijn eigen website, kan bij Google een uitnodiging aanvragen om de tool te gebruiken. Het is nog niet duidelijk of en wanneer Google Open Gallery zonder uitnodiging beschikbaar zal zijn. U kan een uitnodiging aanvragen via www.google.com/opengallery.

Bram Wiercx
google art project
google cultural institute