Bedreigde manuscripten uit Timboektoe tentoongesteld in Leuven

In de nacht van 25 op 26 augustus 1914 staken Duitse troepen een groot deel van de stad Leuven in brand. Ook de universiteitsbibliotheek lag volledig in puin. Om dit te herdenken vindt in Leuven van 9 tot 11 september 2015 een driedaagse internationale conferentie plaats over de kwetsbaarheid van bibliotheken en hun collecties ('What do we lose when we lose a library?'). In de aanloop naar die conferentie kunt u deze zomer al naar ‘Boeken onder vuur. Van Leuven tot Timboektoe’, een tentoonstelling over vernietigd en bedreigd erfgoed.

Niet enkel de Leuvense bibliotheek kreeg het zwaar te verduren in oorlogstijd. Ook vandaag de dag krijgt erfgoed wereldwijd te maken met vernielingen. Zo zijn er de honderdduizenden manuscripten die enkele jaren geleden in veiligheid gebracht werden voor de bedreiging van extremistische milities in Mali.

Toen milities in 2012 Timboektoe bedreigden, werden honderdduizenden handschriften uit de traditionele familiebibliotheken in tinnen kisten naar de Malinese hoofdstad Bamako gesmokkeld. Enkele van deze werken worden de komende maanden tentoongesteld in de Universiteitsbibliotheek in Leuven. In de marge van deze tentoonstelling wordt ook geld ingezameld om de manuscripten te kunnen conserveren, digitaliseren en valoriseren.

Naast Leuvense en Malinese boeken presenteert de tentoonstelling ook kunst. Smoke drawings en de installatie Clarysse van de Belgische kunstenares Sofie Muller verwijzen naar boeken onder vuur. In dit deel van de expo zijn ook de ‘sneeuwwitjes’ te zien: boeken uit de Leuvense universiteitsbibliotheek die zwaar gehavend na de brand werden teruggevonden en in kleine glazen reliekkistjes worden bewaard.

De tentoonstelling loopt van 5 juli tot 13 september 2015.

 

bibliotheek
calamiteiten
oorlog
bedreigd erfgoed