Welzijn en gezondheid centraal op de MA conferentie

De jaarlijkse conferentie van Museum Association (MA) is het grootste event in Europa voor mensen die werken in en voor musea. De editie van dit jaar vindt plaats van 7 tot en met 9 november in Glasgow. Welzijn en gezondheid is een van de drie centrale thema’s.

Recent onderzoek toont immers aan dat musea, en bij uitbreiding alle erfgoedorganisaties, een cruciale rol kunnen spelen in het verbeteren van de volksgezondheid. Concreet gaat het dan over hoe materiële cultuur in publieke ruimtes het leven van mensen verrijkt tot de mate waarop het hun welzijn verbetert. Met dit thema willen de organisatoren van de MA conferentie medewerkers van musea en mensen uit de gezondheidssector, beleidsmedewerkers en academici samenbrengen om na te denken over hoe musea een grotere impact kunnen hebben op het welzijn van een steeds diverser publiek.

Ook in Vlaanderen groeit het besef dat de erfgoedsector kan bijdragen aan de vermaatschappelijking van de zorg. Erfgoeddag 2017, op zondag 23 april, staat in het teken van ‘Zorg’. Hét uitgelezen moment om de bruggen tussen de erfgoed- en zorgsector te versterken of, waar nodig, de funderingen voor deze samenwerkingen te leggen.

Wil u graag een Erfgoeddagactiviteit organiseren in de zorgsector? Richt u zich daarbij specifiek op een bepaalde doelgroep zoals personen met dementie? Werkt u daarvoor samen met partners uit de zorgsector met als focus welzijn en gezondheid? De Coördinatie Erfgoeddag helpt u graag op weg. Daarom organiseren we in september en oktober een reeks gratis infosessies met als focus welzijn en gezondheid. U kunt zich inschrijven voor een van deze infosessies die plaatsvinden bij actoren in de zorgsector. We zitten achtereenvolgens bij Zorgopleidingen Erasmus hogeschool in Brussel, Dagactiviteitencentrum ‘t Atelier - Ahasverus in Halle, Psychiatrisch Centrum Caritas in Melle, Dienstencentrum Meerminne in Mortsel, Woonzorgcentrum Immaculata in Overpelt en in De Lovie - Centrum voor begeleiding van personen met een verstandelijke handicap in Poperinge.

Bart De Nil
vermaatschappelijking van de zorg
Glasgow
Conferentie