Website peilt naar 19e-eeuwse migratie naar België

IMMIBEL is het acroniem van een onderzoeksproject dat peilt naar de schaal, de chronologie en de aard van de 19e-eeuwse migratie naar België. De periode van onderzoek (1840-1890) was een uitzonderlijke periode in de Europese en Belgische geschiedenis, gekenmerkt door opwaartse mobiliteit en toenemende economische integratie. Het opkomen van de ‘moderne natiestaat’ verbreedde de kloof tussen binnen- en buitenland. Het project heeft specifiek aandacht voor de verschillende dimensies van de wisselwerking tussen vreemdelingen en verschillende lagen van de Belgische samenleving.

De projectmedewerkers van IMMIBEL hebben onlangs een website gelanceerd waarop u het project op de voet kunt volgen. Het is de bedoeling om de website te ontwikkelen tot een virtuele onderzoeksomgeving met data, case studies, tools, bronnen, educatieve pakketten, enzovoort.

De eerste stap van het project is de ontwikkeling van een databank die toegang biedt tot alle 19e-eeuwse vreemdelingendossiers. In onderstaand filmpje leggen de onderzoekers uit hoe ze te werk gaan.

Bron: arch.be

Bart De Nil
migratie
databank
bronnen