Vrijwilligerswerk voor welzijn

If: Volunteering for wellbeing is een opleidings- en re-integratieprogramma voor kwetsbare personen dat loopt in enkele musea in het noordwesten van Engeland. Het helpt de deelnemers om werkervaring en nieuwe vaardigheden te verwerven en hun gezondheid en welzijn te verbeteren.

Hoewel het de musea ook intrinsieke zaken oplevert, ligt de focus van het programma op het ondersteunen van deelnemers om vrijwilliger te worden en hen zo uit een sociale en economische isolatie te halen. Elk jaar worden 75 personen gerekruteerd die een opleiding krijgen in het Imperial War Museum North, het Manchester Museum of het Museum of Science & Industry. Daarna worden samen met hen organisaties in de erfgoedsector gezocht waar ze graag vrijwilligerswerk willen doen. Na hun opleiding krijgen de deelnemers een officiële accreditatie en nadien worden ze verder opgevolgd in hun werk of ander vrijwilligerswerk, onderwijs, stage, enzovoort.

Een zeer belangrijk aspect van dit programma is dat de impact ervan nauwgezet wordt gemeten. Zo wordt een robuust bewijs geleverd dat 'responsible' vrijwilligerswerk in de erfgoedsector het welzijn kan verbeteren en sociale en economische isolatie kan bestrijden.

Bart De Nil
vrijwilligers
vrijwilligerswerk
welzijn
re-integratie