Vliegende archivaris

Naast een Vliegende Hollander en een Wandelende Jood bestaat er ook zoiets als een Vliegende Archivaris. Dat is een archivaris die bij organisaties langsgaat om hen advies en ondersteuning te geven bij het bewaren en beheren van hun archieven. Het ADVN in Antwerpen schreef er recent een rapport over.

In navolging van het project Guide to the Archives (2009-2011) nam NISE, een internationaal onderzoeks-, heuristisch en archiefplatform dat vergelijkende en transnationale studies van nationale bewegingen moet mogelijk maken, het initiatief om de politieke partijen die lid zijn van de Europese Vrije Alliantie (EFA) door middel van een vliegende archivaris te helpen bij hun archiefbeheer. Dit project liep van 2013 tot 2015 en werd uitgevoerd door NISE in nauwe samenwerking met het ADVN.

In de loop van het project bracht de vliegende archivaris een bezoek aan drie partijen: de Moravische partij Moravané in de Tsjechische Republiek, de Baskische partij Eusko Alkartasuna in Spanje en de Sardinische partij Partito Sardo d’Azione in Italië.

Tom Cobbaert, archivaris bij het ADVN, maakte een eindrapport over dit project. Hierin beschrijft hij in detail de acties die werden ondernomen voor elk van de drie archieven en geeft hij enkele algemene aanbevelingen. U kunt het rapport gratis downloaden.

Foto: vliegende archivaris Tom Cobbaert in actie

Bart De Nil
vliegende archivaris