Vierde Collegagroep Verhuizen in het teken van het werkvolk

Om kennis en ervaringen over het verhuizen van documentaire collecties (archieven en erfgoedbibliotheken) te verzamelen en te delen namen FARO en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek vorig jaar het initiatief tot de oprichting van de collegagroep ‘Verhuizen van documentaire collecties’. Op woensdag 11 mei organiseren we een vierde collegagroep in Leuven rond het thema 'Werkvolk: vrijwilligers, stagiairs, interims, suppoosten, gemeentearbeiders ...'.

De bijeenkomst bestaat uit twee delen. In de voormiddag staat (facultatief) een bezoek aan het Rijksarchief op het programma. In de namiddag gaan we met enkele sprekers dieper in op de thematiek van het inzetten van tijdelijke werkkrachten bij een verhuis.

Van 10.30 tot 12.00 uur kunt u het Rijksarchief van Leuven bezoeken. Het Rijksarchief bevindt zich in het Villerscollege, een prachtig geklasseerd gebouw in de Vaartstraat. De depots en zeker het afgesloten gedeelte onder de depots, dat o.a. dient ter bescherming tegen wateroverlast, zijn een bezoek waard. Opgelet: u moet zich afzonderlijk registreren voor dit onderdeel op het inschrijvingsformulier.

Er wordt op eigen initiatief geluncht. De namiddagsessie gaat door in de leeszaal van het stadsarchief van Leuven. Het uitgangspunt van het thema ‘werkvolk’ is dat de verhuis van een documentaire collectie zorgt voor vier keer zoveel werk dan dat er normaal wordt verzet. De hamvraag is dan: wie kunt u tijdelijk inschakelen en wat komt daar allemaal bij kijken?

Programma

  • De zakelijke en organisatorische kant van het inschakelen van vrijwilligers tijdens een verhuis | Gregory Vercauteren, stafmedewerker FARO
  • Een overzicht van maatregelen m.b.t. tijdelijke medewerkers die inzetbaar zijn door lokale besturen o.a. bij het verhuizen van archieven | Petra Dombrecht, stafmedewerker Maatschappelijke Integratie & Werk VVSG
  • Een praktijkverhaal door Katrijn Decuypere, stadsarchivaris van Wervik
  • Een praktijkverhaal door Karlien De Voecht, Beleidsadviseur Behoud & Beheer TRAM 41 Turnhout


Meer informatie vindt u hier. Op deze pagina kunt u zich ook inschrijven.

Bart De Nil