Unieke blik in nucleaire bunker waarin Amerikaanse filmgeschiedenis ligt opgeslagen

In het tijdschrift WIRED verscheen deze week een ongemeen boeiende reportage over The Library of Congress’ Packard Campus for Audio-Visual Conservation. De campus is gehuisvest in een voormalige nucleaire bunker waarin de Verenigde Staten haar audiovisueel erfgoed bewaart, preserveert, restaureert en digitaliseert.

De collectie van deze instelling is de natte droom van elke cinefiel en televisieverslaafde. De 160.000 nitraatfilms, van klassiekers zoals The Great Train Robbery uit 1903 tot de eerste films van grote studio's zoals Columbia, Warner Bros en Universal, vormen maar een fractie van de meer dan 1,4 miljoen film-, televisie- en video-opnames in hun bezit. In totaal beheert de Packard Campus meer dan 6,3 miljoen collectie-items.

Een collectie die elke dag wordt aangevuld met films, videobanden, manuscripten, posters, muziek, klankopnames, scenario's, radio-opnames, foto's, games, enzovoort, enzovoort. Er staan, althans voor mensen die kicken op oude filmrollen, ook mooie foto's in deze reportage. Zeker lezen dus!

Bart De Nil