'The Listening Project' legt ons dagelijks leven vast voor het nageslacht

The Listening Project

The Listening Project is een ambitieus project van de nationale en lokale BBC-radiozenders en de British Library. Aan mensen uit het Verenigd Koninkrijk wordt gevraagd om een intiem betekenisvol gesprek met een vriend of familielid te delen en zo een uniek beeld van het dagelijks leven vandaag te helpen opbouwen.

Sommige van die gesprekken worden uitgezonden door de BBC-radio en gearchiveerd door de British Library. Zo worden ze bewaard voor de volgende generaties.

Om iedereen de kans te geven om deel te nemen an The Listening Project kunnen mensen zelf een gesprek, bijvoorbeeld aan de keukentafel, opnemen en opladen op de projectwebsite. Een handleiding maakt mensen die niet vertrouwd zijn met de materie stap voor stap wegwijs.

The Listening Project haalde de mosterd bij Storycorps, een initiatief uit de Verenigde Staten. Hun missie is: “to provide Americans of all backgrounds and beliefs with the opportunity to record, share, and preserve the stories of our lives”. Sinds 2003 werden er meer dan 35.000 betekenisvolle gesprekken tussen twee mensen die elkaar kenden opgenomen. De gesprekken worden bewaard in de Library of Congress.

Bart De Nil