Tate Sensorium experimenteert met geur, smaak, geluid en tast

In een nieuwe tentoonstelling experimenteert Tate Britain in Londen met de laatste technologie die al onze zintuigen kan aanspreken.

Tenstoonstellingen en musea zijn in hoofdzaak een visuele belevenis. Nochtans begrijpen onze hersenen de wereld door het combineren van wat het ontvangt van al onze vijf zintuigen. Daarom experimenteren tentoonstellingsbouwers al decennia met methodes die ook de andere zintuigen aanspreken. Met geluid is er al wat mogelijk, maar onze reuk, smaak en tast zijn nog afwezig. Nochtans kunnen we ons de vraag stellen of we door smaak, reuk, tast en geluid anders naar kunst zullen ‘kijken’.

Dat is de vraag die ook wordt gesteld in het Tate Sensorium, een immersieve opstelling van vier schilderijen uit de collectie van het Tate. U kan geluiden, reuken, smaken en fysieke vormen beleven die zijn geïnspireerd door deze kunstwerken. Tegelijk kan u uw fysiologische reacties opnemen en bekijken dankzij zeer gesofisticeerde meetapparatuur. Als dit u wat arty-farty in de oren klinkt kan u beter kijken naar een BBC-nieuwsitem over het Tate Sensorium of deze recensie in The Guardian lezen.

Bart De Nil
immersie
Tate Britain