Software is ook erfgoed

Iemand die al een tijdje in de cultureel-erfgoedsector rondloopt zal niet meteen van verbazing achterover vallen bij het horen van de uitspraak dat ook software fragiel cultureel erfgoed is dat voor toekomstige generaties moet worden bewaard. Meer zelfs: volgens het project Software Heritage is de bewaring van software essentieel voor de bewaring van al ons cultureel erfgoed. Want als we de software verliezen, verliezen we de facto de toegang tot ons cultureel erfgoed.

Software Heritage is een nieuw initiatief van Inria, het nationaal instituut voor computerwetenschappen in Frankrijk, dat de ambitie heeft om de broncode van alle publiek beschikbare software te verzamelen, te bewaren en te delen. Het moet een fundament vormen waarop tal van applicaties kunnen worden gebouwd. Het project promoot zichzelf als een gecentraliseerde databank voor de broncodes van software.

Ondertussen archiveerde Software Heritage al twee miljard broncodebestanden van zo’n twee miljoen projecten én krijgt het project ondersteuning van grote kleppers zoals Microsoft en Linux. Het project omschrijft zichzelf als de Bibliotheek van Alexandrië voor software. En we weten allemaal hoe het die bibliotheek is vergaan …

Bart De Nil