Snuister eens in tekstaffiches uit de Eerste Wereldoorlog

Tekstaffiches zijn een belangrijke bron voor de geschiedenis van het dagelijks leven in Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het licht van de herdenkingsgolf rond de Eerste Wereldoorlog en de stijgende interesse voor de sociale aspecten van het conflict, bevatten deze affiches een schat aan informatie voor zowel professionele als niet-professionele onderzoekers, zijn het uitgelezen didactische instrumenten voor het onderwijs en kunnen ze dienst doen als een teletijdmachine waardoor geïnteresseerden het leven in oorlogstijd beter kunnen begrijpen.

Ondanks de enorme waarde van deze tekstaffiches zijn ze echter nauwelijks ontsloten en worden ze bovendien in allesbehalve optimale omstandigheden bewaard, nog los van het gegeven dat de affiches gedrukt zijn op minderwaardig papier en dat veel van de affiches reeds beschadigd en vuil waren vooraleer ze in het archief kwamen.

Om aan deze problematiek te verhelpen organiseert het Gentse Stadsarchief het cultureel-erfgoedproject Tekstaffiches: spiegel van het dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit project, gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, heeft tot doel het lokaliseren, inventariseren, restaureren, digitaliseren, duurzaam bewaren en ontsluiten van de tekstaffiches van de Eerste Wereldoorlog naar een zo groot mogelijk publiek. Om dit te realiseren werkt het Gentse Stadsarchief samen met Cultuuroverleg CO7, FARO, In Flanders Fields Museum, Packed vzw, Provinciearchief West-Vlaanderen, Stadsarchief Aalst, Stadsarchief Lier, Universiteitsbibliotheek Gent en VIAA.

Sinds kort heeft In Flanders Fields Museum links naar de verschillende online tekstaffichecollecties op zijn website gezet. Gesneden brood voor wie wil bladeren door de tekstaffiches van verschillende dorpen, gemeenten en steden.

Bart De Nil
Eerste Wereldoorlog
tekstaffiches