Save the date(s) | Hoe herdenkt u straks 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog?

Ondanks het feit dat de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog alomtegenwoordig zijn, blijft ook de Tweede Wereldoorlog een essentieel ankerpunt in onze geschiedenis en herinnering. Binnen drie jaar zal in heel wat steden en gemeenten 75 jaar bevrijding worden herdacht. Het moment is aangebroken om na te denken over welke activiteit u wenst te organiseren én vooral wat de blinde vlekken in de kennis over de Tweede Wereldoorlog in uw gemeente, stad of regio zijn.

Om organisatoren, onderzoekers en erfgoedorganisaties inspiratie en nieuwe inzichten aan te reiken organiseren FARO, CegeSoma (Rijksarchief), Heemkunde Vlaanderen en het Instituut voor Publieksgeschiedenis drie thematische workshops onder de titel Hoe herdenkt u straks 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog? Nieuwe pistes in de geschiedschrijving over dagelijks leven, verzet en collaboratie in Vlaanderen.

Een gerenommeerd historicus zal het thema en de recentste historische inzichten toelichten. Daarna zal worden ingegaan op de bronnen die u kan gebruiken, enkele mogelijke onderzoeksvragen en de partners die u kan betrekken bij het uitwerken van een project. Tot slot kunnen we mogelijke projectideeën voor uw gemeente bespreken om zo te verkennen hoe een lokaal of regionaal onderzoeksproject eruit kan zien.

Voorlopig programma en praktische informatie

Workshop 1: 29 april 2017 | Bezetting, verzet en vervolging (Bruno De Wever, UGent)

Workshop 2: 20 mei 2017 | Het lokale bestuur en het dagelijks leven (Nico Wouters, CegeSoma/OD 4 ARA)

Workshop 3: 10 juni 2017 | Bevrijding, collaboratie en repressie (Koen Aerts, UGent)

Alle workshops vinden plaats op een zaterdag in de conferentiezaal van CegeSoma in Brussel. De deelnemers krijgen de publicatie 'Knack Historia België 40-45' mee naar huis.

Meer details over het programma en de inschrijvingsmodaliteiten vindt u binnenkort op onze website.

Voor meer informatie, contacteer Bart De Nil of Gregory Vercauteren

Bart De Nil
Tweede Wereldoorlog
historiografie
Workshop