Rijksarchivaris publiceert standpunt over maatschappelijke betekenis van archieven

Karel Velle, de Algemeen Rijksarchivaris, publiceerde onlangs de bijdrage Archieven, politiek en de burger in de reeks Standpunten van de Koninklijke Vlaamse Academie van België, kortweg KVAB. Dit standpunt handelt over de relevantie van archieven, over de wijze waarop diverse maatschappelijke actoren met archieven omgaan en over de ideologische, politieke en sociaal-culturele betekenis van archieven.

Het ‘standpunt’ van Velle is een leesbare introductie tot de structuur en de kenmerken van de Belgische en Vlaamse archiefsector van vandaag en de politieke agenda inzake archieven zowel op internationaal als op Belgisch niveau. Ook gaat hij dieper in op de uitdagingen die voor de archiefsector in het verschiet liggen, zoals het waarborgen en bevorderen van de toegankelijkheid van betrouwbare informatie, het realiseren van de digitale duurzame toegankelijkheid en bijdragen tot de maatschappelijke agenda’s inzake open access to information and governmental transparency en het verbeteren van de digitale dienstverlening. Velle geeft enkele suggesties aan het beleid, maar die zijn nooit offensief. Hij houdt wel een sterk pleidooi voor innovatie en samenwerking als succesfactoren waarop de archiefsector, volgens hem, de komende jaren volop moet inzetten.

Een papieren versie van deze publicatie is, mits betaling van portkosten, gratis te verkrijgen via publicaties@kvab.be .

 

Bart De Nil
standpunt