ProjectARCC, een reactie van archivarissen op de klimaatverandering

Tijdens de Dag van de Aarde op 22 april laatstleden richtte een groep van jonge Amerikaanse archivarissen de werkgoep ProjectARCC op. Het acroniem staat voor Archivists Responding to Climate Change. Deze groep is van mening dat de gemeenschap van archivarissen, die verantwoordelijk is voor het bewaren van onze geschiedenis voor toekomstige generaties, even passioneel en bezorgd moet zijn over het bewaren van een bewoonbare en veilige planeet voor de generaties die na hen komen.

De groep is actief rond vier domeinen:

1. Het beschermen van archiefcollecties tegen de impact van de klimaatverandering.
2. Het reduceren van de professionele koolstof- en ecologische voetafdruk.
3. Het uitlichten van archiefcollecties die gerelateerd zijn aan de klimaatverandering om het publieke bewustzijn en de kennis over de klimaatverandering te verbeteren.
4. Het bewaren van dit tijdperk van klimaatverandering in de geschiedenis voor toekomstig onderzoek en om te kunnen begrijpen wat er is gebeurd.

Ze gaven recent een lijst van tips mee aan de deelnemers aan de Annual Meeting of the Society of American Archivists die moeten helpen bij de verkleining van hun koolstofvoetafdruk tijdens het congres. Zo werd onder meer geadviseerd om het toilet minder vaak door te spoelen: “it may sound gross but it helps reduce gallons of water! ‘If it’s yellow, let it mellow.’”. Een idee voor uw volgende studiedag of congres?

Bart De Nil
archieven
klimaatsverandering