Over de heg: infosessies Erfgoeddag 2017 leggen focus op welzijn en gezondheid

Over de erfgoedheg liggen heel wat mogelijkheden en kansen voor erfgoedorganisaties. Neem nu in de zorgsector. Ook erfgoedorganisaties kunnen een bijdrage leveren aan de noden die er zijn op het vlak van welzijn en gezondheid. Zo is dementie op dit moment een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen. Erfgoedorganisaties kunnen door het aanbieden van een reminiscentieaanbod, zeker op lokaal vlak, meehelpen het verschil te maken. Erfgoeddag 2017, op zondag 23 april, staat in het teken van ‘Zorg’. Hét uitgelezen moment om de bruggen tussen de erfgoed- en zorgsector te versterken of, waar nodig, de funderingen voor deze samenwerkingen te leggen.

Wil je graag een Erfgoeddagactiviteit organiseren in de zorgsector? Richt je je daarbij specifiek op een bepaalde doelgroep zoals personen met dementie? Werk je daarvoor samen met partners uit de zorgsector met als focus welzijn en gezondheid? De Coördinatie Erfgoeddag helpt je graag op weg. Daarom organiseren we in september en oktober een reeks gratis infosessies met als focus welzijn en gezondheid. Je kan je inschrijven voor een van deze infosessies die plaatsvinden bij actoren in de zorgsector. We zitten achtereenvolgens bij Zorgopleidingen Erasmus hogeschool in Brussel, Dagactiviteitencentrum ‘t Atelier - Ahasverus in Halle, Psychiatrisch Centrum Caritas in Melle, Dienstencentrum Meerminne in Mortsel, Woonzorgcentrum Immaculata in Overpelt en in De Lovie - Centrum voor begeleiding van personen met een verstandelijke handicap in Poperinge.

Tijdens deze infosessie zullen we aan de hand van praktijkvoorbeelden enkele thema’s aansnijden, zoals het ontwikkelen van een aanbod voor personen met dementie en hun mantelzorgers, ouderenzorg, aanbod en toegankelijkheid voor personen met autisme en werken met een organisatie uit de geestelijke gezondheidszorg. Afhankelijk van de locatie wordt het programma aangepast met plaatselijke voorbeelden. Zo zullen regionale expertisecentra dementie er hun werking komen voorstellen, geeft Iedereen Leest toelichting bij het voorlezen voor personen met dementie, krijg je concrete tips over hoe je cultuursensitief kan werken met kwetsbare ouderen, geven we je inspiratie wanneer je wil werken met een organisatie uit de geestelijke gezondheidszorg, enzovoort.

We organiseren ook infosessies met als focus het erfgoed van de zorg en infosessies met focus op de zorg voor ons cultureel erfgoed. Een overzicht van alle infosessies vind je hier. Schrijf je graag in voor meerdere infosessies? Dat kan! Je moet je wel voor elke sessie apart inschrijven.

Bart De Nil