Ontwikkel een aanbod rond reminiscentie naar mantelzorgers en personen met dementie: workshop

Dementie is een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt zelfs onomwonden van een epidemie. Het is een ziekte die op iedereen, direct of indirect, impact heeft. Ook de erfgoedsector kan helpen in het gevecht tegen dementie. In het bijzonder archieven en bibliotheken kunnen samen op lokaal vlak heel wat betekenen voor de reminiscentiewerking.

Daarom organiseert FARO samen met LOCUS en het Kennispunt Mantelzorg HOWEST op donderdag 11 juni een workshop voor tien duo’s, bestaande uit een archivaris en een bibliothecaris (of educatief medewerkers van een bibliotheek en archief), over het ontwikkelen van een aanbod rond reminiscentie naar mantelzorgers en personen met dementie.

Van idee naar concept

Archieven en bibliotheken kunnen een enorme meerwaarde betekenen voor de reminiscentiewerking. Zij hebben immers de kennis over de lokale geschiedenis én het gedroomde materiaal in huis om een aanbod op maat rond reminiscentie naar mantelzorgers en personen met dementie te ontwikkelen. Deze lokale inbedding is zeer belangrijk bij het werken met personen met dementie. Zo kunnen archieven en bibliotheken inclusieve activiteiten aanbieden, een dienstverlening op maat ontwikkelen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers en mensen uit hun sociaal isolement halen. Tegelijk helpen ze mee aan de bewustmaking van dementie en het creëren van een dementievriendelijke samenleving.

In de voormiddag krijgen de duo’s:

  • een inleiding tot dementie, mantelzorg en reminiscentie;
  • voorbeelden van reminiscentieprojecten en -tools;
  • de belangrijkste actoren en informatiebronnen rond dementie/mantelzorg/reminiscentie in Vlaanderen;
  • de linken tussen cultuur, erfgoed en dementie;
  • enkele inspirerende praktijkvoorbeelden.


In de namiddag krijgen de duo’s de opdracht om een concept van een aanbod rond reminiscentie naar mantelzorgers en personen met dementie te maken dat, afhankelijk van de lokale context, anders kan worden ingevuld. Het belang van de lokale inbedding staat centraal. Het duo kiest een doelgroep, eventueel potentiële lokale partners en gaat na of het de doelgroep naar archief/bibliotheek brengt (receptief) ofwel naar de doelgroep toegaat (niet-receptief).

Op het einde van de dag stellen de duo’s hun concept voor aan de groep. De duo’s gaan naar huis met een duidelijk concept en informatie om het concept de komende maanden uit te werken. Zodat ze vanaf het najaar van 2015 dit aanbod kunnen inzetten. FARO zal samen met LOCUS en Kennispunt Mantelzorg HOWEST in het najaar feedback geven en het ontwikkelde aanbod communiceren als praktijkvoorbeelden.

Alle praktische informatie en hoe u zich kan inschrijven vindt u hier.

Foto: Flickr.com

Bart De Nil