Murkurtu: erfgoedwerking op maat van en door inheemse gemeenschappen

Mukurtu (MOOK-oo-too) is het woord dat de Warumungu, een Aboriginal-gemeenschap, gebruiken voor een traditioneel geweven draagtas waarin rituele objecten veilig worden bewaard. Het is tevens de naam van een duurzaam en schaalbaar softwareplatform waarmee inheemse volkeren hun cultureel erfgoed kunnen bewaren, los van de traditionele Westerse noties van content management.

Toen de initiatiefnemers de bestaande bibliotheek- en archiefbeheersysteem onder de loep namen bleek al vlug dat die niet tegemoet kwamen aan de unieke culturele behoeften van inheemse gemeenschappen. In plaats van het cultureel erfgoed en de praktijken van inheemse volkeren aan te passen aan Westerse standaarden voor content management, ontwierpen ze een systeem waarbij de gebruikers hun eigen culturele praktijken kunnen implementeren. De inheemse gemeenschappen kunnen het materiaal delen en rijkelijk beschrijven zoals zij dat willen.

Gezien de geschiedenis en ervaringen van inheemse gemeenschappen met kolonisatie wil Mukurtu het vertrouwen tussen hen en musea, archieven en bibliotheken (die vaak beschikken over etnologische collecties) opbouwen door het faciliteren van ‘digitale repatriatie’. Ook is het mogelijk om digitale content uit erfgoedinstellingen te importeren en de gebruikers toe te laten die te beschrijven door audio, video en andere commentaren toe te voegen.

Kortom: Mukurtu is een gratis en mobiel opensourceplatform gebouwd met inheemse gemeenschappen om hun cultureel erfgoed te beheren en te delen.

Bart De Nil