Johan Vannieuwenhuyse gaat met pensioen

Johan Vannieuwenhuyse

Op 1 april – en neen, dit is geen aprilvis – gaat Johan Vannieuwenhuyse, sinds jaar en dag archivaris van de provincie West-Vlaanderen, met welverdiend pensioen. Ere wie ere toekomt: Johan heeft, om het zacht uit te drukken, zijn sporen nagelaten in de Vlaamse en, in het bijzonder, de West-Vlaamse archiefwereld.

Het had nochtans anders kunnen uitdraaien, want als pas afgestudeerde licentiaat geschiedenis startte Johan Vannieuwenhuyse in 1974 zijn professionele carrière in het onderwijs. Na een reeks korte opdrachten in verschillende scholen vond Johan in 1978 als wetenschappelijk medewerker voor lange tijd zijn stek in het Stadsarchief Gent. In 1994 maakte hij de overstap naar het archief van de provincie West-Vlaanderen. Daar bouwde hij met zijn collega’s een dienstverlening voor lokale overheidsarchieven uit die zijn gelijke in Vlaanderen niet kent. Met als resultaat dat West-Vlaanderen beschikt over een dicht netwerk van goed werkende lokale overheidsarchieven die ook het verschil maken op het vlak van cultureel-erfgoedwerking.

Naast zijn provinciale verwezenlijkingen heeft Johan als voorzitter van de sectie archief (1998-2006) en als algemeen voorzitter (2007-2013) van de VVBAD ook een belangrijke impact gehad op de landelijke beroepsvereniging van informatieprofessionals. Zo werd onder zijn voorzitterschap Informatie, het tweejaarlijks congres van de VVBAD, omgevormd tot Informatie aan Zee, een zeer druk bijgewoond ontmoetingsmoment voor informatieprofessionals met verschillende randactiviteiten in het Kursaal van Oostende.

Ook als onderzoeker en publicist liet Johan zich niet onbetuigd met tal van publicaties over archivistiek, de historische bibliografie en de geschiedenis van de provincie.

We willen Johan bedanken voor zijn decennialange inzet en wensen hem het aller-allerbeste!

Bart De Nil