In het zog van de Amerikaanse presidentsverkiezingen ... een beetje diepgang uit het archief

Nu de Amerikanen weten wie hun 45e president wordt is het - voor sommigen - interessant om weten dat we in 2016 ook de 225e verjaardag van de Bill of Rights vieren, de naam van de eerste tien amendementen van de grondwet van de Verenigde Staten. Het nationaal archief van de Verenigde Staten (National Archives) maakt volop gebruik van deze verjaardag om, aan de hand van archiefstukken, de historische ontwikkeling van de burgerrechten en de manier waarop de Amerikanen hun presidenten hebben verkozen te koppelen aan actuele maatschappelijke dicussies over gelijkheid en gerechtigheid.

Onder de titel Amending America gebruikt de National Archives, naast een klassieke tentoonstelling, vooral de sociale media om discussies en participatie bij de bevolking te stimuleren. Iedereen kan met de hashtag #RightsAndJustice een Twitter-discussie opstarten over bijvoorbeeld LGTB-rechten of de burgerrechten van minderheden. Wie dat wil, kan aanwezig zijn bij een van de vele activiteiten georganiseerd door de National Archives omtrent historische of hedendaagse kwesties rond rechten en gerechtigheid. Mensen kunnen ook meedoen aan een Wikipedia Edit-a-Thon om de content op Wikipedia gerelateerd aan rechten, gerechtigheid en grondwettelijke amendementen te verbeteren; te helpen bij het transcriberen van historische documenten of grafische visualisaties delen van feiten op Pinterest, Instagram, Twitter, en Facebook.

U vindt alles op de website van de National Archives of op een van haar socialemediakanalen. Kijk ook eens naar de Live Video via Facebook waar twee medewerkers u meenemen door de tentoonstelling. Gewoon met de smartphone en zonder veel complimenten. U ziet, het hoeft allemaal niet veel te kosten om een publiek te bereiken én te laten participeren.

Bart De Nil
sociale media
participatieve archieven